Naci Görür'den uyarılar! İstanbul'daki en riskli ilçeleri açıkladı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında ülkedeki deprem riski hakkında konuştu. "Adıyaman ile Hakkari arasındaki her yerde risk var." diyen Görür, depremin İstanbul'a dayandığını bildirdi. Görür, İstanbul'un deprem riski en yüksek olan ilçelerini sıraladı.

GÜNDEM 08.02.2024, 16:23 08.02.2024, 16:30 Hakan Öksüz
Naci Görür'den uyarılar! İstanbul'daki en riskli ilçeleri açıkladı

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 11 ilde yıkıma neden oldu. Büyük afetin üzerinden bir yıl geçti. Ülkenin çeşitli bölgelerindeki deprem riski hakkında sık sık bilgiler veren Prof. Dr. Naci Görür, bu kez katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.

"Kuzey Anadolu Fayı'na işaret etmiştim"

İstanbul'daki deprem riskine değinen yer bilimci Naci Görür, "2010 ya da 2011'de bir proje hazırlamıştık. Orada Doğu Anadolu Fayı'nı araştırdık. Uyanmak üzere olduğunu söyledik. 1939 yılından 1999'a değin Kuzey Anadolu Fayı'nın boydan boya kırılarak 7'de büyük depremler ürettiğini söylemiştim." dedi.

"Depremi İstanbul kapılarına dayandı"

Depremin İstanbul kapılarına dayandığını kaydeden Görür, "İstanbul'da depremin eli kulağında. Bu fayın, tıpkı Kuzey Anadolu Fayı gibi hareket ederek kuzeyden güneye kırılması halinde helak olacağımızı defalarca dile getirdim." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un riskli ilçeleri

İstanbul'da depremin en çok etkili olacağı bölgeleri sıralayan Naci Görür, "Tuzla, Pendik, Bakırköy ve Avcılar, kentin yumuşak karnı. Yer bilimciler bunu bilir. Aktif faylar, yalnızca Marmara Denizi'nin içindekilerden ibaret değil. Kuzey Anadolu Fay hattının bir parçası olarak kıyıda canlı faylar mevcut. Bunlar önceki yıl büyüklüğü 4,2 civarında depremler ürettiler. Karada Tuzla ile Kadıköy arasında faylar var." dedi.

"Adıyaman ile Hakkari arasındaki her yerde risk var"

Tunceli'ye dikkat edilmesi gerektiği konusunda yıllarca bağırdığını vurgulayan yer bilimci Görür, "Bunu laf olsun diye söylemiyoruz. Bilimsel veriler ışığında öngörüler yapıyoruz. Adıyaman ile Hakkari arasındaki tüm yerleşim alanlarında dikkatli olunmalı. Bu deprem tahmini değil. Türkiye'deki fayları ve ülkenin jeolojik çatısını tanıyoruz. Bundan hareketle öngörü yapıyoruz." değerlendirmelerini yaptı.

Yorumlar (0)