Kilo almadan istediğinizi yemek ister misiniz? Bu ihtimal mümkün!

Gelecekte, istediğiniz her şeyi yemeden kilo almamak mümkün olabilir. Yapılan yeni bir çalışma, sadece bir genin kapatılmasının insanların istedikleri gıdaları tüketirken kilo almamalarına imkan tanıyabileceğini öne sürüyor.

SAĞLIK 08.02.2024, 16:30 Buse Önder
Kilo almadan istediğinizi yemek ister misiniz? Bu ihtimal mümkün!

California San Diego Üniversitesi'nden uzmanlar, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri bir araştırmada, yağ hücrelerinin "enerji yakma yeteneğini kaybetmesinden" sorumlu tek bir genin olduğunu keşfettiler. Bu kemirgenlerin yüksek yağ içeren bir diyetle beslendiklerinde, hücrelerinin parçalandığını ve yağ yakma konusunda daha az etkili hale geldiğini gözlemlediler.

Bu durum muhtemelen obezitenin neden insanların metabolizmalarının yavaşlamasına sebep olduğunu açıklıyor.

Yağ yakımından sorumlu tek gen

Araştırmacılar, tüm bu sürecin tek bir gen tarafından kontrol edildiğini keşfettiler. Bu gen, gen düzenleme yoluyla çıkarıldığında, kemirgenlerin aşırı kilo almasını bile aynı yüksek yağlı diyet koşullarında durdurdu. Ekip, obezitenin mitokondrimizi nasıl etkilediğini incelemeyi ve obez olmanın neden metabolizmayı yavaşlattığını çözmeyi amaçlamıştı.

Tıp profesörü Dr. Alan Saltiel, UC San Diego'da, "Aşırı yemekten kaynaklanan aşırı kalori yükü kilo alımına neden olabilir ve aynı zamanda enerji yakımını azaltan, obeziteyi daha da kötüleştiren bir metabolik süreci tetikler" şeklinde ifade etti.

Doktora göre, bu gen, sağlıklı kilodan obeziteye geçişin kritik bir parçası.

Kilo vermek neden zor?

İnsanlar, yaktıklarından daha fazla kalori tükettiklerinde, yağ hücrelerinin enerji yakma yeteneği başarısız olmaya başlar. Bu durum, obez bireylerin kilo verme sürecini zorlaştıran faktörlerden biridir.

Ancak yağ hücrelerinin nasıl bozulmaya başladığı, obezitenin en büyük gizemlerinden biridir. Araştırmacılar, farelerin yağ yakımına yardımcı olan mitokondri adı verilen güç merkezi üzerinde yüksek yağ içeren bir diyetin etkisini ölçtü.

Fareler diyeti tükettikten sonra, mitokondrileri daha küçük hale geldi ve daha az yağ yakan, etkisiz mitokondrilere bölündü. Bu süreç, "RaIA adı" verilen ve birçok işleve sahip tek bir gen tarafından gerçekleştiriliyor.

İnsanlarda obezite tedavisine yeni bakış

Yeni bulgular, bu genin aşırı tepki verdiğinde mitokondrinin normal işleyişine engel olduğunu ve bu durumun yağ hücrelerinin enerji yakma yeteneğini tetiklediğini gösteriyor.

Araştırmacılar, RaIA geninden etkilenen bazı proteinlerin farelerde benzer şekilde insan proteinleriyle ilişkilendirilen obezite ve insülin direnciyle bağlantılı olduğunu buldu. Bu durum, benzer mekanizmaların insanlarda da rol oynayabileceğini düşündürdü.

Dr. Saltiel, "Keşfettiğimiz temel biyoloji ile elde ettiğimiz gerçek klinik sonuçları doğrudan karşılaştırdığımızda, bulguların insanlarla ilgili olduğunu vurguluyor ve yeni tedavilerle obezitenin önlenmesine yardımcı olabileceğimizi öne sürüyor." şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)