Naci Görür'den bir deprem uyarısı daha

Prof. Dr. Görür, 6 Şubat 2023 depreminin yıl dönümünde depremin en fazla etkilediği kentlerden biri olan Adıyaman'ı uyardı.

GÜNDEM 06.02.2024, 00:06
Naci Görür'den bir deprem uyarısı daha

Deprem bilimci Naci Görür, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası'nın davetlisi olarak geldiği Adıyaman'da 'Depreme Dirençli Şehirler' adlı sempozyumda konuştu. 



"Stres birikti"

Açılış konuşmalarının akabinde konuşan Görür, Adıyaman'ın 'Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı'nın başlangıcında yer aldığını ve 6 Şubat 2023 depremlerinde bu kuşağın stres biriktirdiğini belirtti. 



"Adıyaman kendi depremini henüz yaşamadı"

Kentin kuzeyinden geçen büyük bir levhaların bulunduğunu ve deprem üreten bu levhaların devamlı olarak hareket ettiğini kaydeden Görür, "Adıyaman, levha hududuna çok yakın bir noktada yerleşmiştir. Yani 'Doğu Anadolu Fay Hattı' muhakkak vakti geldiğinde deprem üretir. Şimdi bu ne kadar bir süre içinde deprem üretir? Bunun tekrarlama periyodu 500 yılda birdir. Her 500 yılda bir deprem üretir. Her 500 yılda bir Karlıova'dan Suriye'ye değin olan yerler yerle bir olmuş. İnşa edilmiş, bir daha yıkılmış, bir daha inşa edilmiş... Adıyaman kendi depremini henüz yaşamadı. Sizler komşunun depremini duydunuz. Peki o deprem nereden geldi? 'Doğu Anadolu Fay Hattı' kırıldı ve siz de yakın olduğunuzdan dolayı duydunuz. Yakın olduğunuz için sizi de yıktı. Depremler olduğunda, bir fay kırıldığında, zamanla enerjinin yüzde 20'si komşu faylara veyahut kırılmamış faylara aktarılır. Bu fay kırılınca 5 milyon ton dinamitin enerjisini açığa çıkardı. Çok büyük bir enerji. Şimdi bu enerjinin bir kısmı 'Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı'na aktarıldı. Bu ne anlama geliyor? Bu kuşaktaki 500 senelik periyot kısaldı. Belki de 50 seneye çekildi." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)