Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesi reddedildi

Bulgaristan'daki Hasköy Bölge Mahkemesi, kırmızı bültenle aranan ve Bulgaristan'da yakalanan Necip Hablemitoğlu suikastı zanlısı Mustafa Levent Göktaş'ın ülkemize iadesini kabul etmedi.

GÜNDEM 28.11.2022, 23:50 29.11.2022, 17:22
Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesi reddedildi

Hakim Milena Peteva, ülkemizin yargılanmak üzere iadesini istediği Göktaş'ın iadesine dair görülen duruşmada 'adil ve insan haklarına uygun bir şekilde yargılanmayabileceği' gerekçesiyle Göktaş'ın ülkemize iadesinin reddedildiğini açıkladı.

Sanığın avukatları da Göktaş'ın sağlık durumunu mazeret olarak gösterip, Türkiye'ye iadesine karşı çıktı.

Hakim Peteva, "Mahkememiz, davadaki delilleri de göz önünde bulundurarak ve AP'nin (Avrupa Parlamentosu) hukukun üstünlüğü ile ilgili meseleleri tartışan kararlarına atıf yaparak, Avrupa Tutuklama Emri ve İade Yasası'nda geçen ret gerekçelerinin mevcut olduğunu belirledi." ifadelerini kullandı. 

Mahkeme ayrıca, sanık hakkında 'suç örgütüne mensup olmak' suçu gerekçe gösterilerek açılan davada 'zaman aşımı' olduğuna karar verdi.

Mahkemenin kararına, yedi gün içinde Filibe Temyiz Mahkemesi'nde itirazda bulunulabilecek.

Hablemitoğlu'nun öldürülmesinden sorumlu tutuluyor

Sanık, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun 2002 yılında öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Göktaş'ın kasım ayının başında Bulgaristan'a kaçtığının belirlenmesi üzerine, ülkemizde tutuklanması adına Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkarılmıştı. Türkiye, sanığın tutuklanmasının hemen akabinde iadesini istemişti. 

Kalp krizi geçirdiği öne sürülen Göktaş, sağlık sebeplerinden ötürü Hasköy kentinde ev hapsinde tutuluyor.

Yorumlar (0)