Depremler sonrası Naci Görür’den uyarı: ‘Bu bölgede stres birikimi var’

Çanakkale'de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremi analiz eden Prof. Dr. Naci Görür, depremin Yenice-Gönen fay hattında meydana geldiğini vurguladı. "Bu bölgede stres birikimi olduğunu" belirten Prof. Dr. Görür, olası büyük depremlere karşı uyardı.

GÜNDEM 05.03.2024, 12:28 Buse Önder
Depremler sonrası Naci Görür’den uyarı: ‘Bu bölgede stres birikimi var’

Dün saat 21.38'de Çanakkale'nin Yenice ilçesinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedilerek paniğe neden oldu. Deprem, 10 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Sarsıntı sonrası Bursa'da yaşayan bir kişi korkuya kapılarak 2. kattan atlayarak hayatını kaybetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili sosyal medya hesabından bir değerlendirme paylaştı.

‘Deprem meydana gelmesi bekleniyordu’

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Görür, Yenice-Gönen fay hattında meydana gelen depremi değerlendirerek, "Bu fayda en son 1953 yılında ve 7,2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Bu bölgede stres birikiminin olduğu düşünüldüğünden, böyle görece küçük depremlerin meydana gelmesi bekleniyordu" şeklinde ifade kullanarak bilgi verdi.

Çanakkale fay hattı nerede yer alıyor?

2021 yılında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi (AFAD) tarafından yayımlanan İl Afet Risk Azaltma Planı, Çanakkale'nin jeolojik özelliklerine ilişkin bilgiler içermekteydi.

Çanakkale il sınırları içerisinde Saroz-Gaziköy Fayı, Anafarta Fayları, Etili Fayı, Çan-Biga Fay Zonu, Sarıköy Fayı, Yenice-Gönen Fayı, Evciler Fayı, Pazarköy Fayı ve Edremit Fayı gibi farklı fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatları, ilin deprem riski ve afet potansiyeli üzerinde etkili olan önemli jeolojik unsurlardır.

Çanakkale'de artan depremler endişe yaratıyor

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, 28 Şubat tarihinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede son bir ay içerisinde 2,0 ile 3,0 büyüklüğünde 150'den fazla depremin yaşandığı belirlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, bölgedeki deprem dağılımının çok dağınık olduğunu ifade ederek, "Dünkü olan deprem de bu dağınıklığın hemen hemen ortasında bir noktaya denk geliyor" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Özden, bölgede Türkiye'nin fay haritasında yer almayan bir aktif fay hattının olmadığını vurgulayarak, "Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı var. Bu bölgede haritalarda yer alan bir fay hattı yoktur. Özellikle şunu belirtmek isterim ki, ülkemiz coğrafyası içerisinde deprem kuşağı içerisinde yaşıyoruz. 5 büyüklüğüne kadar hemen her yerde deprem olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)