Can Atalay tartışmasıyla ilgili TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan açıklamalar

Tutuklu TİP milletvekili Can Atalay'ın bireysel başvuru yapmasının ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından hak ihlali olduğu belirlenmiş, Yargıtay bu karara uymamıştı. AYM'nin kararına uyulmaması, yüksek yargıda kriz çıkarmıştı. Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararı, Meclis'te okundu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, kararın okunmasıyla ilgili gelen eleştirileri yanıtladı.

GÜNDEM 09.02.2024, 20:36 Hakan Öksüz
Can Atalay tartışmasıyla ilgili TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan açıklamalar

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, gündemin sıcak konularını değerlendirdi. Tutuklu bulunan TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi hakkında yorum yapan Kurtulmuş, uygulamanın teamüllere uygun olduğunu kaydetti.

"Kararın Meclis'te okunması zorunluydu"

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik yargı kararını TBMM'de beklettiklerini, hemen uygulamaya koymadıklarını hatırlatan Kurtulmuş, "Burada bekletme amacımız, yeni bir hak ihlali kararının çıkması halinde yerel mahkemenin bu karara uyabileceğine dair beklentimizdi. Yargı hükmü kesinleşince vekilliğin düşürülmesi kararı TBMM'de okundu. Bunun okunması zorunluydu." dedi.

"AYM ile Yargıtay arasındaki ihtilafa taraf olmamak için kararı beklettim"

Milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle, bunun Meclis'te okunmasının farklı şeyler olduğuna vurgu yapan Numan Kurtulmuş, "Fezlekenin gelmesinin ardından milletvekilliğinin düşürülmesi kararı hakkında Meclis'i bilgilendirmek zaruri. AYM ile Yargıtay arasında bu konuyla ilgili ihtilaf vardı. TBMM'nin bu ihtilafa taraf olmaması için Meclis Başkanı olarak vekilliğin düşürülmesi kararını beklettim. Yani Meclis'in teamüllerine uyuldu." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)