Erdoğan'ın da katıldığı törende AYM Başkanı kürsüye çıktı: "Beğenmeyebilirsiniz ama..."

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Yüksek Mahkeme'ye atanan Yılmaz Akçil'in yemin töreninde konuştu. Can Atalay kararı sonrası yüksek yargıda yaşanan krize dair açıklamalarda bulunan Arslan, "AYM'nin kararlarını beğenmeyebiliriz ama uymak zorundayız. 'Yorum farklılığı' diyerek karara uyulmamasının hukuki dayanağı yok." dedi.

GÜNDEM 08.02.2024, 14:07 08.02.2024, 15:20 Hakan Öksüz
Erdoğan'ın da katıldığı törende AYM Başkanı kürsüye çıktı: "Beğenmeyebilirsiniz ama..."

Yılmaz Akçil, Anayasa Mahkemesi'nde Muammer Topal'ın yerine atandı. Yüce Divan Salonu'nda gerçekleştirilen yemin töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yer aldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, törende kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkında AYM'nin verdiği ihlal kararına uyulmaması hakkında konuşan Arslan, "AYM kararlarına uyulmamasının hukuki temelinin bulunmadığını" bildirdi.

"AYM'nin yorumuna uyulmamasının yasal temeli bulunmuyor"

Bireysel başvuru hakkının etkin şekilde uygulanabilmesi için Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen karar uyulması gerektiğinin altını çizen Arslan, "Temyizden geçen yargı kararlarına, AYM'nin de yorumundan sonra 'görüş farklılığı' denilerek uyulmamasının yasal temeli bulunmuyor. AYM, ihlalin tespitini ve nasıl ortadan kaldırılacağını belirlemek zorundadır. Bu AYM'nin sorumluluğudur." dedi.

"AYM'nin kararlarını beğenmeyebiliriz ama..."

İhlalin ortadan kaldırılması için ihlali ortaya çıkaran yargı kararının ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden AYM Başkanı Zühtü Arslan, "AYM’nin kararlarını ve yorumlarını beğenmeme özgürlüğümüz var. Ancak aynı görüşte olmasa bile hukuk devletinde bu kararlara uymak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)