Merkez Bankası Başkanı Erkan: Sıkılaştırıcı para politikasının meyvelerini 2024’te alacağız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Erkan, ''Merkez Bankası olarak bütün araçlarımız ile parasal sıkılaştırma sürecine, enflasyonda belirgin şekilde iyileşme sağlanana dek devam edeceğiz. 2024’te dezenflasyonun tesisi konusunda ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız'' şeklinde konuştu.

EKONOMİ 07.09.2023, 16:20
Merkez Bankası Başkanı Erkan: Sıkılaştırıcı para politikasının meyvelerini 2024’te alacağız

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, OVP’ye ilişkin yerli ve yabancı gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erkan'ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

''Kararlı şekilde sürdürmeye devam ettiğimiz sıkılaştırıcı para politikasının meyvelerini 2024 yılında vermesi ile iç talebin arza yakın bir seviyeye geleceğini böylece de enflasyon beklentilerinin kontrol altına alacağını tahmin etmekteyiz. Enflasyon konusunda resmi olarak öngörümüz değişmedi. Para Politikası Kurulu metnimizde üst bandı en son 62 olarak belirlemiştik.

Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Kur Korumalı Mevduat (KKM) düzenlemesi ise sadeleştirme sürecinde amacımızın Türk Lirası'na güç kazandırmak olduğunun açık bir göstergesidir. Yani Türk Lirası'na daha çok geçişi sağlamaktır ve onun enflasyon beklentilerine daha uyumlu bir hale gelmesini sağlamak üzere atılmış bir adımdır. Sistemin Türk Lirası'na dönme sürecini sert düzeltmelere yol açmadan, kararlı, sakin ve kademeli bir şekilde gerçekleştireceğiz. Kur ve enflasyon hareketlerinin yıl içinde oynaklık göstermesi, özellikle geçiş dönemlerindeki bazı durumlarda sene ortalaması ve sene sonu üzerinden yapılan hesaplarda ciddi oranda farklılıklar gösterebilmektedir.

''Sıkılaşma süreci, enflasyon düzelene kadar devam edecek''

Sert fiyat hareketlerinin mümkün olduğu derece az olduğu fakat dengenin evrildiği istikamette sağlıklı olarak algılandığı bir süreç içinde ilerlemekte ve bu durumda da kararlıyız. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olarak bütün araçlarımız ile parasal sıkılaştırma sürecine, enflasyonda belirgin bir şekilde iyileşme görene kadar devam edeceğiz.

''Dezenflasyonun tesisi konusunda ne gerekiyorsa yapacağız''

Basın mensuplarına açıklama yapmaya devam eden Erkan, ''2024 yılında dezenflasyonun tesisi konusunda ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız'' dedi.

''Türkiye’ye karşı iştah yüksek''

Türkiye'ye karşı olan iştahın yüksek olduğunu söyleyen Erkan, ''Ayrıca tahvil piyasasında yabancı yatırımcı sayısındaki artışı aşikar bir şekilde beklediğimizi tahmin etmek doğru olur'' dedi.

Yorumlar (0)