Bakan Şimşek açıkladı: Vergi tabanı genişleyecek!

Veri tabanını genişleteceklerini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal hedeflerden bahsetti. Dünya Bankası ve IMF'nin büyüme tahminlerini açıklayan Şimşek, finansal istikrar ve yapısal reformları "olmazsa olmaz" olarak niteledi. 2023'te Türkiye'nin 29.9 milyar dolar altın ithal ettiğini vurgulayan Şimşek, Orta Vadeli Programın (OVP) temel hedefini açıkladı.

EKONOMİ 31.01.2024, 17:02 Hakan Öksüz
Bakan Şimşek açıkladı: Vergi tabanı genişleyecek!

İstanbul Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine dair açıklamalar yaptı. 

Küresel olarak "düşük bir büyüme döneminin" yaşandığına dikkat çeken Bakan Şimşek, "İstikrarlı olsa da düşük bir büyüme dönemi bu. Yakın gelecekte bunun değişme olasılığı çok fazla yok. Dezenflasyon sürüyor. Finansal şartlar bir nebze de olsa gevşeme eğiliminde. Yeni normal; küresel ticarette korumacı yaklaşım. Bazı önemli trendlerle yüz yüzeyiz." dedi.

Dünya Bankası ve IMF'nin büyüme tahminlerini açıkladı

Dünya Bankası tarafından 2024 için açıklanan büyüme tahmininin yüzde 2.6 olduğunu kaydeden Şimşek, "2025 için öngörülen büyüme yüzdesi yüzde 2.4 olarak açıklandı. Uluslararası Para Fonunun (IMF) tahminleri ise daha yüksek. IMF'ye göre büyüme bu sene ve 2025 yılında yüzde 3.1 olacak." ifadelerini kullandı.

"2024'te küresel ticarette canlanma bekleniyor"

2023 yılında küresel ticaretin yerinde saydığını, 2024'te ise canlanma dönemine girileceğinin öngörüldüğünü vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Küresel ölçekte dezenflasyon sürüyor. Küresel olarak enflasyonun yüzde 8.1'e ineceği tahmin ediliyor. Gelişmiş ülkelerin enflasyon trendi, bizim için asıl öneme sahip parametredir. Gelişmiş ülkelerde enflasyonun yüzde 2.6 seviyesine ineceği düşünülüyor. Yani finansal şartlarda gözle görülür bir iyileşme olacak." dedi.

Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankasının faiz beklentileri

Amerikan Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankasının (ECB), 2024 ve 2025 için faiz indirimi beklentilerinde artışa gittiğine değinen Bakan Şimşek, "Amerikan Merkez Bankası, bu sene 140 baz puan faiz indirimi öngörüyor. Avrupa Merkez Bankasının faiz indirimi beklentisi ise bu yıl için 130 baz puan. Gelecek sene faiz indirimlerinin süreceği düşünülüyor." şeklinde konuştu.

"Orta Vadeli Programın (OVP) temel hedefi, fiyat istikrarı"

Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Programın temel hedefi, fiyat istikrarından başka bir şey değil. Zira fiyat istikrarı yoksa öngörülebilirlik de yoktur. Programın özünü 'fiyat istikrarına ulaşmak' olarak özetleyebiliriz. Böylece nitelikli ve rekabetçi sanayiden bahsedebilir hale geleceğiz. Kaynakların spekülatif alanlar yerine verimli alanlara kaydırılabilmesi için fiyat istikrarı olmazsa olmaz." dedi.

"Büyümede dengelenme ve yapısal reformlar şart"

OVP'nin diğer hedefinin makro finansal istikrar, üçüncü hedefinin ise "sürdürülebilir cari açık" olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, "Yalnızca içerideki ve dışarıdaki kaynakları tüketerek sürdürülebilir büyümeyi sağlayamazsınız. Büyüme söz konusu olunca dengelenme şart. Yapısal reformlardan vazgeçmek mümkün değil. Bu da programın temel direklerinden biri. Kazanımların kalıcı olmasını istiyorsak yapısal reformlar şart." değerlendirmelerinde bulundu.

"2023'te Türkiye 29.9 milyar dolar altın ithal etti"

2023 yılında Türkiye'nin ithal ettiği altın miktarının 29.9 milyar dolar olduğunun altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon hedeflerinden söz etti. 

"Tıpkı onlar gibi biz de enflasyonu düşüreceğiz"

Tıpkı FED, AB, Meksika ve Brezilya'nın yaptığı gibi enflasyonu düşüreceklerini açıklayan Bakan Şimşek, "Enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda istikrarız büyümeler görülür. OVP'nin desteklenmesi adına seçici kredi sıkılaştırması kararı aldık. Miktarsal sıkılaştırma yapıldı. İlerleyen dönemde maliye ve gelirler politikası çok daha fazla destekleyici olacak. Türkiye'de enflasyonu düşeceğine inancım tam. Bütçe açıklarını dizginleyerek fiyat istikrarı yolunda adımlar atacağız. Bütçe açığını sınırlayacağız ki dezenflasyonu desteklemiş olalım." ifadelerini kullandı.

"Bazı alanlardan hakkıyla vergi alınmıyor"

Vergi tabanının genişletileceğini söyleyen Şimşe, "Bazı alanlardan hakkıyla vergi alınmıyor. Şu an çalışmalar yürütülüyor. Bazı alanlar için düzenleme gerekiyor. Vergi tabanını genişleteceğiz." dedi.

Yorumlar (0)