Goldman Sachs'tan Türkiye tahmini

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, ülkemizde enflasyonun öngörülenden çok daha hızlı bir şekilde gerileyebileceği tahmininde bulundu.

EKONOMİ 18.01.2024, 22:53
Goldman Sachs'tan Türkiye tahmini

Goldman Sachs'ın Doğu ve Orta Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ekonomi analistlerinin paylaştığı raporda, TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) piyasadaki para arzını azaltma hızı dikkate alındığında, enflasyonun öngörülenden çok daha hızlı bir şekilde gerileyebileceğinin altı çizildi. 

Bahse konu raporda, enflasyonun yüzde 42,6 olan tahminlere nazaran sene sonunda yüzde 30 düzeylerine değin inebileceği vurgulandı.



"Sene ortasında faiz indirimleri başlar"

Merkez Bankası'nın şu anki iletişimine bakıldığında, TCMB'nin bu ay politika faizini 250 baz puan daha artırarak yüzde 45'e yükselteceği tahmininde bulunulan raporda, Goldman Sachs'ın politika faizine dair evvelki öngörüsünün yüzde 42,5 olduğu hatırlatıldı.

Söz konusu raporda, enflasyonun, piyasaların fiyatladığından çok daha hızlı bir şekilde gerilemesiyle TCMB'nin politika faizini sene ortasında indirmeye başlayabileceği, bunu da Türk lirası üzerinde baskı oluşmadan gerçekleştirebileceği belirtildi.

Mevzubahis raporda, "'Enflasyonun öngörülenden çok daha hızlı bir şekilde gerilemesinin muhakkak büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmeyeceği' yönündeki görüşlerimiz göz önünde bulundurulduğunda para politikasındaki erkenden gevşeme riski piyasaların fiyatlamasından çok daha düşük." ifadesine yer verildi. 

Yorumlar (0)