2. el araç satışında ilan kısıtlaması meyvelerini veriyor: Usulsüz ilanlar takipte!

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarının sıfır araç fiyatının üzerinde bir fiyattan satışının gerçekleşmesine ilişkin düzenlenen kısıtlama kararından önce kısıtlamaya aykırı 20 bin civarında araç ilanın bulunduğunu, son incelemeler de ise aykırı ilan sayısının 5 binin altına düştüğünü açıkladı. Konuya ilişkin bilgi paylaşan bakanlık yetkilileri, “Bu kapsamda, bahsi geçen ilanlarla ilgili bilgiler, araç satış ilan platformlarından temin edilmiştir ve bunların incelenmesine bakanlığımız tarafından başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

EKONOMİ 21.07.2023, 10:53 21.07.2023, 11:01
2. el araç satışında ilan kısıtlaması meyvelerini veriyor: Usulsüz ilanlar takipte!

Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te uygulanan değişiklik ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici ya da distribütör tarafından önerilen güncel satış fiyatının üzerinde daha yüksek bir fiyattan ilan yolu ile satılmasının 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandığı hatırlatıldı.

Usulsüz ilanlar ve ilan verenler bakanlığın takibinde!

15 Temmuz tarihi itibari ile yürürlüğe giren yeni düzenleme çerçevesinde, tüm tüzel ve gerçek kişilerin ilan yayımlaması aşamasında ilan platformlarınca uyarıldığı hatırlatan açıklamada, bu uyarıya rağmen hala söz konusu yasağa aykırı şekilde paylaşılan ilanlarla, ilan veren kişilere ilişkin bilgilerin bakanlık yetkililerine iletildiği ve konunun takibinin yapıldığı açıklandı.

Aykırı ilan sayısı 20 binden 5 bine düştü

Söz konusu açıklamada, yeni uygulama sayesinde elde edilen olumlu sonuçlara ilişkin son durum paylaşıldı ve şu ifadeler kullanıldı.

"İlan kısıtlaması uygulamasının yürürlüğe girmeden önce ilan platformlarından yayımlanan ve söz konusu düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek şahsi ve ticari olmak üzere toplam aykırı ilan sayısının 20 binden fazla olduğu tespit edilmiştir. İlan platformlarınca ilan yayımlayanlara yapılan uyarılar ve bakanlığımızın konuya ilişkin kamuoyuyla paylaştığı bilgilendirmeler sonucunda aykırı ilan sayısının düzenlemenin uygulamaya girdiği 15 Temmuz tarihinden itibaren 7 bin seviyelerine düştüğü tespit edilmiştir. Yapılan son incelemeye göre, söz konusu yeni uygulamaya aykırılık teşkil edebilecek toplam aykırı ilan sayısının ise 5 binin altına düştüğü anlaşılmıştır. Bu çerçevede, söz konusu ilanlara yönelik bilgiler ilgili ilan platformları tarafından temin edilmiş ve ilanların incelenmesine bakanlığımız tarafından başlanmıştır."

Aykırı ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanıyor

Bakanlık tarafından yürütülen inceleme sonucunda, kısıtlamaya aykırılık teşkil eden ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında, ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulandığı belirtilen açıklamada, söz konusu cezaların muhataplarına tebliğ edilmeye başlandığı ifade edildi.

Azami hassasiyet ve özen bekleniyor: Bir kişi en fazla 3 araç satışı yapabilir

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, ilan yayımlanan platformlar üzerinden ticari ya da bireysel ilan veren bütün işletme ve vatandaşlardan, 15 Temmuz'da uygulamaya giren ilan kısıtlamasına uygun şekilde taşıt ilanı yayımlamaları hususunda azami hassasiyet ve özen beklendiğine dikkat çekilerek şu ifadeler kaydedildi:

"Bilindiği üzere, şahsi araç satışlarda bir yıl içinde en çok üç araç satışına izin verilmektedir. Bunun üzerinde yapılan satışlar ise ticari faaliyet kabul edilmekte ve cezai müeyyideye girmektedir. Birinci derece yakınlarının akrabaları dahil olmak üzere bu araçlar üzerinden vekalet ile satış yapan kişiler bakanlığımız tarafında incelemeye alınmış olup, haklarında gerekli cezai işlemler yapılmaktadır. Bunun dışında, vergi incelemesi kapsamında da işlemlerin devamı için söz konusu kişilerin bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmektedir."

Yorumlar (0)