MEB'den özel okullara yeni uygulama: İhlalin cezası ağır!

MEB tarafından hazırlanan yeni mevzuat yürürlüğe girdi. MEB tarafından onaylanan ücretsiz ders kitaplarının, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren bütün özel okullarda okutulması zorunlu oldu. Özel okulların MEB denetimine tabi olacağı kaydedildi. İhlal durumunda verilecek cezalar açıklandı.

EĞİTİM 07.03.2024, 15:05 Hakan Öksüz
MEB'den özel okullara yeni uygulama: İhlalin cezası ağır!

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) hazırladığı yeni mevzuata göre 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren bütün özel okullarda bazı düzenlemeler yürürlüğe girecek. MEB tarafından onaylanan ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunlu hale gelecek. Eğitimin tüm kademeleri için ücretsiz dağıtılan MEB onaylı ders kitapları, yeni eğitim öğretim yılında özel okullara ulaştırılacak.

MEB, uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek istiyor

Özel okullarda onaylı ders kitaplarının okutulması zorunluluğu, yanlış uygulamaları engellemek için getiriliyor. Uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek isteyen MEB, bu hedefi özel okullar için de uygulanabilir hale getirmeyi hedefliyor.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan programı uygulayan MEB, öğrencilere ulaşacak her materyali titiz şekilde inceliyor. Yeni hüküm gereğinde YKS gibi merkezi sınavlarda sorulacak sorular için MEB onaylı kitaplar kaynak olarak değerlendirilecek. 

Özel okullar denetlenecek

MEB onaylı ders kitaplarının derslerde okutulup okutulmadığının tespiti için özel okulların kurucuları ve kurum müdürüne bazı sorumluluklar getiriliyor. Gelecek eğitim öğretim yılı itibarıyla MEB tarafından özel okullar denetlenecek. 

İhlale sert cezalar uygulanacak

Ders kitaplarını kullanmayan özel okullar, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca ceza alabilecek. İhlalin tekrar edilmesi halinde brüt asgari ücret tutarının 20 katına kadar ceza verilebilecek. Kademeli cezai müeyyideye göre fiilin tekrarlanması durumunda çalışma ruhsatı iptal edilebilecek.

Yorumlar (0)