Yunanistan, Türkiye'ye göçmenleri daha hızlı gönderecek!

Yunanistan Parlamentosu göçmenlere yönelik yasa tasarısını onaylandı. Hazırlanan yeni yasa ile Türkiye'ye göçmenlerin iadelerini hızlandıracak yeni bir iltica sistemi oluşturulması öngörülüyor.

DÜNYA 01.11.2019, 09:41 01.11.2019, 09:45
Yunanistan, Türkiye'ye göçmenleri daha hızlı gönderecek!

Yunanistan'daki göçmenlerle ilgili yeni bir yasal çerçeve meydana getirmek ve iltica talebi reddedilenlerin Türkiye'ye iadelerini hızlandırmak amacıyla hazırlanan tasarı, parlamentoda 5 gündür süren tartışmalar sonrasında yapılan oylamada oy çoğunluğuyla kabul edildi.

"Uluslararası Koruma ve Diğer Hükümler Hakkında" adındaki yeni kanun, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen anlaşması çerçevesinde, Türkiye'ye iadeleri hızlandıracak yeni bir iltica sistemi oluşturulması, Ege Denizi'nde düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesine ilişkin kontrollerin sıklaştırılması, göçmenlerin tespiti için polis kontrollerinin sıklaştırılması, iltica işlemlerinin kısaltılması ve başvuruları geri çevrilenlerin temyiz başvurularıyla ilgili yerel idari mahkemelere karar yetkisi tanınması gibi hükümler barındırıyor.

Miçotakis sert çıktı

Öte yandan, oylama öncesinde Parlamentoda hükûmet ve muhalefet arasında sert tartışmalar yaşandı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, ekonomik göçmenlerle mültecilerin ve göçmen meselesinin, Avrupa boyutuyla iltica hakkına ilişkin kuralların ayırt edilmesi gerektiğini söyleyerek, tasarının kanunlaşmasıyla bu konudaki büyük bir boşluğun doldurulacağını söyledi.

Bu bir Türk-Yunan sorunu mu?

Ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras ise, hükûmetin göçmen meselesini uluslararası bir mesele olmaktan çıkarıp Türk-Yunan sorunu haline getirdiğini söyleyerek, söz konusu kanunun pratikte uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Atina'da protesto

Öte yandan, başkent Atina'da, Sintagma Meydanı'nda yeni göçmen yasasına itiraz eden bazı solcu gruplar ve çeşitli gönüllü yardım kuruluşları tarafından protesto gösterileri düzenlendi.

Yorumlar (0)