Sri Lanka’da kriz sürüyor! Protestoları durdurmak için sosyal medyayı engellediler

Bir süredir ekonomik kriz ve siyasi çalkantılarla mücadele eden Sri Lanka’da hükümet karşıtı gösteriler ve protestolar gerçekleştiriliyor. Ülkede karışıklığı önlemek için harekete geçen devlet birimleri, aralarında WhatsApp’ın da olduğu pek çok uygulamaya erişimi engelledi. 

DÜNYA 03.04.2022, 11:23 04.04.2022, 09:56
Sri Lanka’da kriz sürüyor! Protestoları durdurmak için sosyal medyayı engellediler

Engellenen sosyal medya platformları arasında Facebook, Youtube ve Twitter da bulunuyor. Gece yarısından itibaren bu kısıtlamalara maruz kalmaya başlayan Sri Lanka halkı ise yaşanan bu duruma tepkili. Ülke geneline yayılan protestoların önünü kesmek amacıyla böyle bir kısıtlamanın hayata geçirildiğini duyuran yetkililer, vatandaşları sükûnete davet etti. 

Sokağa çıkma yasağı sürüyor

Sokağa çıkma yasağının da bulunduğu Sri Lanka’da yeni bir karar alınmadığı sürece bu kısıtlamanın da yarın sabah saat 06.00’ya uygulanacağı bildirildi. 

Hükümete yönelik protestolar büyüyor

Sri Lanka halkı, uzun bir süredir ekonomik kriz ve yokluk ile mücadele ediyor. Siyasi belirsizliğin de baş gösterdiği ülkede yaşanan bu durumu protesto eden vatandaşlar, hükümet aleyhine gösteriler düzenleyerek görev değişimi istiyor. 

Devlet Başkanı Rajapaksa’yı istifaya davet ettiler

Ülkede 13 saate kadar varan elektrik kesintileri sonrası mart ayının sonunda Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın evinin önünde toplanmaya başlayan halk, “Diktatör” sloganları eşliğinde kendisini istifaya davet etmişti. Göstericilere polisin müdahalesi ise sert olmuş, bazı yaralılar hastaneye kaldırılmıştı. 

Gösterilerde 54 kişi gözaltına alınmıştı

Olayın ardından yapılan açıklamada, bölgede yaşanan karışıklıkta 24 polisin ve birçok vatandaşın yaralandığı duyuruldu. Gösterilere karıştığı tespit edilen 54 kişi ise gözaltına alınarak hakkında işlem başlatıldı. 

Olağanüstü hal ilan edildi

Sri Lanka’da süren protestoların önüne geçmek isteyen devlet yetkilileri, öncelikle başkent Kolombo’da sokağa çıkma yasağını uygulamaya başladı. Ardında da ülkenin batı bölgesindeki eyaletlerde bu kısıtlama hayata geçirilerek ülkedeki kargaşa ortamının önüne geçilmeye çalışıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Devlet Başkanı Rajapaksa ise gösterileri ‘terör organizasyonu’ şeklinde tanımladı. Yaşanan bu krizin arkasında ‘aşırılıkçı güçlerin’ olduğunu vurgulayan Başkan Rajapaksa, 2 gün önce de ülke genelinde olağanüstü hal kararı almıştı.  

Yorumlar (0)