Sahte BioNTech aşıları bulundu

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Alman ilaç şirketi BioNTech'in geliştirdiği COVID-19 aşısının sahteleri, Polonya ve Meksika'da tespit edildi.

DÜNYA 21.04.2021, 20:12 22.04.2021, 12:46
Sahte BioNTech aşıları bulundu

Amerikan medyasında yer bulan haberde, Meksika’da ele geçirilen Pfizer-BioNTech aşı şişelerinde sahte etiketler tespit edildiği, Polonya'da ise sahte koronavirüs aşılarının içeriğinde kırışıklık giderici etken maddelerin ihtiva edildiği açıklandı.  

Dozunu 8 bin 200 TL'den satıyorlar

Söz konusu haberde, Meksika’daki bir klinikte dozu 1.000 dolardan yaklaşık olarak 80 kişiye sahte aşı uygulandığı, içinde yalnızca arıtılmış su bulunan aşı flakonlarının piknik soğutucusunda saklanırken ele geçirildiği öğrenildi.

Pfizer Güvenlik Başkanı Lev Kubiak, tüm dünyanın COVID-19 aşısına gereksinim duyduğunu ve çok limitli tedarikin bulunduğu bir dönemde suçlular için harika bir fırsat doğduğu yorumunda bulundu.

Kubiak, piyasaya sahte COVID-19 aşısı sürmenin daha kötü bir hal alabileceği uyarısında bulunarak, "An itibarıyla tüketiciler aşı temini için çaresiz durumdalar ve bu sebeple kolay bir şekilde kandırılıyorlar." sözlerini sarf etti.

Sahte ilaç satan siteler kapatıldı

Amerika Birleşik Devletleri de dahil Meksika ve diğer bazı devletlerde, sahte aşı pazarlaması faaliyetinde bulunan onlarca internet adresinin de kapatıldığı belirtildi.

Bahse konu haberde, Interpol kayıtlarına göre, geçtiğimiz ay Güney Afrika ve Çin'de büyük miktarda COVID-19 aşısının ele geçirildiği ve onlarca şahsın gözaltına alındığı bilgisi de dünya kamuoyuyla paylaşıldı.

Yetkililer, sahte ilaç imalatının son 10 yıl içerisinde oldukça kazançlı bir sektör haline geldiğine vurgu yaparak, sahte reçeteli ilaç sektörünün yıllık değerinin 200 milyar dolardan fazla olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)