Rusya dalga mı geçiyor? Esed yine saldırdı!

Rusya dün 14.00'ten itibaren ateşkesin başladığını duyurmuştu. Esed rejimi bu duyurudan birkaç saat sonra İdlib'e saldırmaya başladı. Esed'in saldırıları hâlâ sürüyor.

DÜNYA 10.01.2020, 11:51 10.01.2020, 11:53
Rusya dalga mı geçiyor? Esed yine saldırdı!

Beşşar Esed rejimi, Rusya'nın İdlib'de ateşkes ilan edildiğini iddia etmesinden saatler sonra saldırılarına kaldığı yerden devam etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib bölgesinde dün 14.00'ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını ilan etmişti.

Beşşar Esed rejimi, ileri sürülen ateşkes saatinden sonra dün, İdlib güney ve güneydoğu kırsalındaki Maarratünnuman ilçesine, Maar Şurin, Marşimşe, Tel Mennis, Bebbile köylerine top, füze, roket ve karadan karaya atış yapılan silahlarla topçu atışı gerçekleştirdi.

Beşşar Esed rejimi güçleri, bugün de Maarratünnüman ilçesi ile Tel Mennis'e topçu saldırıları düzenledi.

Maar Şurin köyü ise hem kara hem hava saldırılarının hedefi olmuş durumda.

Ayrıca Beşşar Esed rejimi, Maarratünnuman ilçesinin doğusundaki Tüh-Deyr Şarki ve Cercenaz-Tel Mennis hattında karadan ilerleme amaçlı saldırı başlattı.

10 Ocak itibariyle İdlib'de son durum 

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılında muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, Beşşar Esed rejiminin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

4-5 Mayıs 2017 tarihlerindeki Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep kentleri) bazı bölgeleri, Humus kentinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile Suriye'nin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra illeri) olmak üzere toplam 4 adet "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Fakat Beşşar Esed rejimi ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç 3 bölgeyi, Rusya’nın hava destekli operasyonları sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etmek zorunda kaldı.

Rusya’nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018 tarihinde vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar sürdü. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli teröristler, yalnızca 2019 yılı başından bu tarafa Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine neden oldu. Bombardımanlarda bin 600'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)