Liderler Zirvesi'nde önemli kararlar alındı, AB'den İsrail'e tarihi çağrı geldi

Gazze'deki çatışmaların durdurulması ve İsrail'in ikna edilmesi için yapılacakların ele alındığı AB Liderler Zirvesi'nden tarihi bir çağrı geldi. Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarla ilgili ilk defa "insani ara" çağrısı yapıldı. İsrail'e yapılan çağrıda, Refah kentine operasyon başlatılmaması istendi. Öte yandan dondurulan Rus varlıklarından kazanılan gelirin büyük kısmının Ukrayna'ya aktarılması için prensip anlaşmasına varıldığı bildirildi.

DÜNYA 22.03.2024, 10:35 Hakan Öksüz
Liderler Zirvesi'nde önemli kararlar alındı, AB'den İsrail'e tarihi çağrı geldi

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi. AB'ye üye ülkelerin liderleri önemli kararlar aldı. Ukrayna, Bosna Hersek ve Gazze'nin AB'ye üyelik süreci görüşüldü, Gazze'de yaşanan insani trajedi ile ilgili ilk kez "insani ara" çağrısı yapıldı.

Charles Michel: "İsrail'in ikna edilmesi için..."

Gazze'de çatışmalara insani ara verilmesi için güçlü bir çağrı yaptıklarına değinen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Gazze'de yaşanan insani bir trajedidir. İnsani yardımın oraya ulaşması için verilecek tüm çabaları destekleyeceğiz. İsrail'in ikna edilmesi için gereken her şeyi yapmalıyız. Çatışmaların bölgesel bir krize dönüşmesi ihtimali, endişe verici. İsrail'e çağrı yapıyoruz; Refah kentine yönelik bir operasyon yapılmamalı." ifadelerini kullandı.

Ursula von der Leyen: "Deniz koridoruna onay verildi"

Gazze Şeridi'nde kıtlık tehlikesinin başgösterdiğini kaydeden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Gazze'ye herhangi bir engel olmaksızın insani erişim şart. Günlük 500 kamyon yardım malzemesi girmeli Gazze'ye. İlave yardımlar için Kıbrıs üzerinden deniz yoluyla Gazze'ye yardımların ulaştırılmasına Avrupa Konseyi'nden onay çıktı. Refah'ta bir operasyon başlatılmamalı, İsrail'e bunun için çağrıda bulunuyoruz. Bölgede iki devletli çözüme dayalı, kalıcı bir barış gerekiyor." dedi.

Rus varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'ya verilmesi

AB Liderler Zirvesi'nde Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili alınan kararlar da gündeme geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Michel, dondurulan Rus varlıklarını hatırlattı. Bu varlıklar üzerinden kazanılan kârların önemli bir kısmının Ukrayna'ya verilmesi ile ilgili prensip anlaşmasına varlıklarını belirten Michel, "Paraların bir bölümünün askeri teçhizat için kullanılması iyi olur. Hızlı hareket etmeliyiz." diye konuştu.

Rus varlıklarından Ukrayna'ya bu yıl 3 milyar euro kaynak aktarılması bekleniyor

Ukrayna'yı desteklemeye mecbur olduklarını dile getiren Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise, "Dondurulan Rus varlıkları üzerinden kazanılan gelirlerin, Ukrayna'yı desteklemek için kullanılması planını destekliyoruz. Böylece askeri teçhizatlar için Ukrayna'ya fon sağlanmış olacak. Söz konusu Rus varlıklarından bu yıl 3 milyar euro civarında kaynak geleceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'in AB'ye katılım müzakereleri başlatıldı

Avrupa Konseyi tarafından Bosna Hersek ile ilgili verilen kararı duyuran Avrupa Konseyi Başkanı Michel, "Tebrikler Bosna Hersek! Sizin yeriniz Avrupa ailesidir. AB'ye katılım müzakerelerini başlattık." dedi.

Yorumlar (0)