Koronavirüsü Çin'e Harvard profesörü mü götürdü?

Dünya basını, Harvard'ın hocası Prof. Dr. Charles Lieber'in peşinde. Özellikle sosyal medyada binlerce hesaptan, Prof. Dr. Charles Lieber'in ABD'de üretilen koronavirüsü Çin'e sattığı belirtiliyor. Prof. Dr. Charles Lieber'in, "Covid-19 salgınının kökeni ile ilişkili olan bir Çin laboratuvarından para almak" suçlamasıyla gözaltına alındığı iddia ediliyor.

DÜNYA 08.04.2020, 08:29
Koronavirüsü Çin'e Harvard profesörü mü götürdü?

Dev ülkelerin, ekonomilerin, sosyal hayatın ve insanların savaş halinde olduğu yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili dünya günlerdir Harvard'ın ünlü hocası Prof. Dr. Charles Lieber'in koronavirüsü Amerika'da üretip Çin'e sattığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenlik sırlarını da Çin ile paylaştığını konuşuyor.

Özellikle sosyal medyada yer alan iddialara göre, Prof. Dr. Charles Lieber, koronavirüsü Amerika'da üretip Çin'de Vuhan Teknik Üniversitesi'ne gönderdiği ve buradan yüklü miktarda para aldığı konuşuluyor.

Pentagon'dan 15 milyon dolar aldı

Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümü Başkanı olan 60 yaşındaki Prof. Dr. Charles Lieber, Çin'li kuruluşlardan yüz binlerce dolar karşılığında iş yaptığı öğrenilirken "yalan ifadeleri" sonrası gözaltına alındı.

Mahkeme belgelerine göre, Prof. Dr. Charles Lieber'in Harvard'daki araştırma grubu, Ulusal Sağlık Enstitüleri ve ABD Savunma Bakanlığından yapacakları araştırmalar için 15 milyon dolardan fazla fon almıştı.

Şikayete göre, Prof. Dr. Charles Lieber'in Çin'deki Vuhan Teknoloji Üniversitesi'ne (WUT) olan bağlılığından ve üst düzey bilim adamlarını ülkeye çekmek için Çin'li yetkililerle yaptığı bir sözleşme hakkında yalan söylediğini ileri sürülüyor.

Şikayete göre, Çin üniversitesi tarafından ayda 50 bin dolar ödendiğini ve WUT'ta (Vuhan Teknoloji Üniversitesi) bir nanobilim araştırma laboratuvarı kurması için 1,5 milyon dolar karşılığında anlaştı.

Reuters duyurdu

Yalan ifade vermek sebebiyle suçlu bulunan Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Charles Lieber halkında espiyonaj ve ticari sırları satma suçlamaları da yöneltilmesi ise farklı iddiaları da beraberinde getirdi. Harvard Üniversitesi'nde kimya ve biyoloji kürsüsünün başındaki Prof. Lieber'in Vuhan'daki laboratuvara önemli çalışmalarını transfer ettiği ve yeni tip koronavirüsü (Covid-19) Çin'e sattığı ileri sürüldü.

Reuters'in verdiği rakamlara göre Twitter, Facebook başta olmak üzere bir çok sosyal medya platformunda Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Charles Lieber'in Covid-19'u Çin'e sattığı için tutuklandığı bilgisi farklı dünya dillerinde yüz binlerce kez paylaşıldı. Reuters yaptığı "teyit" paylaşımda bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Charles Lieber'in koronavirüsle ilgisi olmadığını savundu.

Yorumlar (0)