Kilise saldırısı ‘terör eylemi’ ilan edildi

Sydney'deki bir kiliseye yapılan bıçaklı saldırının, dini aşırılık şüphesiyle bağlantılı olarak terör eylemi olarak değerlendirildiği açıklandı.

DÜNYA 17.04.2024, 10:12 17.04.2024, 18:01 Buse Önder
Kilise saldırısı ‘terör eylemi’ ilan edildi

Fransa'nın Nantes kentinde bir kilisede vaaz sırasında piskoposu bıçaklamak ve üç kişiyi yaralamakla suçlanan 16 yaşındaki saldırgan, polis tarafından gözaltına alındı. Yetkililer, saldırının dini motivasyonla gerçekleştirildiği yönünde tatmin edici unsurlar olduğuna inanıyor.

O ‘kahraman’a vatandaşlık teklifi

Olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu vahşi saldırıya ilişkin üzüntüsünü dile getirirken, saldırının arkasındaki motivasyonun tespit edilmesi için soruşturmanın derinleştirileceğini açıkladı. Macron, aynı zamanda Sidney'deki bir alışveriş merkezinde gerçekleşen bir başka bıçaklı saldırıda, saldırganın kaçmasını önleyen Fransız vatandaşı Damien Guerot'u "kahraman" ilan etti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Guerot'a Avustralya vatandaşlığı teklif ederek, fedakarlığı ve cesareti için teşekkür etti.

Ne olmuştu?

Sydney'de üç gün içindeki ikinci bıçaklı saldırı olarak kaydedilen olay, akşam saatlerinde Wakeley banliyösündeki Christ The Good Shepherd Kilisesinde meydana gelmişti. Saldırgan, vaaz sırasında piskopos dahil en az dört kişiyi bıçakladı ve daha sonra cemaat üyeleri tarafından etkisiz hale getirilmişti.

İlk saldırı ise bir AVM’de gerçekleşmişti. Avustralya'nın Perth kentinde yaşanan dehşet verici bir olayda, 40 yaşındaki Joel Cauchi isimli saldırgan, büyük bir bıçakla etrafındakilere saldırarak beş kadın ve bir erkek olmak üzere toplam altı kişiyi öldürmüştü. Cauchi, polis tarafından vurularak etkisiz hale getirilirken, olayda aralarında 9 aylık bir bebeğin de bulunduğu yaralılar tedavi altına alınmıştı.

Emniyet yetkilileri, Cauchi'nin saldırıda özellikle kadınları hedef aldığını vurgulamıştı.

Yorumlar (0)