İsrail karıştı

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, İsrail'in derin bir çatışmanın içerisinde olduğunu, 'anayasal bir kriz yaşanmaması ve halkın daha fazla parçalanmaması' için çalıştığını kaydetti.

DÜNYA 15.01.2023, 21:04
İsrail karıştı

Isaac Herzog, hükümetin, yargının bazı yetkilerini İsrail Meclisi'ne devretmeye yönelik olarak adımlarına karşı net bir tavır almadığı yönündeki eleştirilere ilişkin açıklamada bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı videoda İsraillilere seslenen Herzog, "Biz, İsrail'i parçalayan çok derin bir çatışmanın içerisindeyiz. Bu kutuplaşma beni ve ülkemiz ile yurt dışındaki insanlarımızın büyük bölümünü çok endişelendiriyor. Bana yöneltilen eleştirilere saygı duyuyorum fakat şu an iki kritik hususa odaklanıyorum; anayasal krizin yaşanmasını ve halkın çok daha fazla parçalanmasını önlemek." sözlerini sarf etti. 

Herzog'un konutunun, bütün tarafların güvendiği ve her bir İsraillinin kabul edeceği bir şekilde meselenin masaya yatırılacağı 'belki de yegane yer olduğunu' ifade eden İsrail Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz hafta krizin tüm taraflarıyla, bir diyalog atmosferi oluşturmak için görüşmeler yaptığını kaydetti.

Bahse konu görüşmelerin başarılı olup olmayacağından ise emin olamadığını, tarafların bu hususta 'iyi niyetli' olsa bile yolun çok uzun ve ayrılık noktalarının fazla olduğunu belirten Herzog, "Bütün kuvvetimle çalışmayı sürdüreceğim. Umuyorum ki bu krizden çıkış yolunu da buluruz." yorumunda bulundu.



Ülkede 'yargı reformu' krizi

Netanyahu başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinin, yargının birtakım yetkilerini İsrail Meclisi'ne devretmeye yönelik olarak hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak kaydıyla yargı mekanizması ile hükümet arasında gerilime sebep oluyor.

Adalet Bakanı Levin, geçtiğimiz 5 Ocak tarihinde, Yüksek Mahkemenin yetkilerine sınır getiren, yargının hakimlerin seçimindeki etkisini düşüren ve İsrail Meclisi'nin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasının önünü açan bir yasa planladıklarını açıklamıştı.

Yeni yargı planı doğrultusunda, koalisyon hükümeti, yargı üyelerini atama komitesinde şu an dokuz olan mensup sayısını 11'e yükseltecek ve bu mensupların yedisini kendi seçecek. Bu mensup çoğunluğu, hükümetin, yargıçların atanmasında yegane söz sahibi olacağı manasına geliyor.

Öte yandan Netanyahu hükümetinin, daha evvel yolsuzluktan hüküm giyen koalisyon ortağı Arye Deri'nin bakan olarak görevlendirmesinin önünü açan tartışmalı yasaya onay vermesi de kamuoyunda sert tepkilere sebep olmuştu.

Ülkenin başkenti Tel Aviv'de dün (14 Ocak) yaklaşık olarak 80 bin kişi mevzubahis yargı reformuna karşı protesto düzenlemişti.

Yorumlar (0)