İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında tutuklama talebi!

Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları işledikleri gerekçesiyle bazı kişiler hakkında tutuklama talebinde bulundu. Bu kişilerden birinin de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğu bildirildi.

DÜNYA 20.05.2024, 15:04 Hakan Öksüz
İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında tutuklama talebi!

Gazze Şeridi'ne bomba yağdıran İsrail, bölgedeki saldırıların durdurulacağına dair herhangi bir sinyal vermiyor. 1 milyondan fazla insanın sığındığı Refah kentine yönelik geniş kapsamlı bir kara harekatının başlatılacağı sinyallerini veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eleştiri oklarına hedef oldu.

35 binden fazla Filistinlinin öldüğü Gazze'deki saldırıların en büyük sorumlularından birinin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant olduğu biliniyor. İsrail Savaş Kabinesi, bölgedeki insani krizi artıracak adımlar atıyor.

Netanyahu, Gallant, Deif ve Sinvar için tutuklama talebi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze'nin kan gölüne dönmesinden ve bölgede yaşanan katliamlardan 4 kişiyi sorumlu tuttu. Netanyahu ve Gallant'ın yanı sıra Kassam Tugayları Başkomutanı Muhammed Deif ile Hamas lideri Yahya Sinvar hakkında "savaş suçu" işledikleri iddiası ile tutuklama talebinde bulunuldu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant

3 Hamas militanının da tutuklanması isteniyor

Netanyahu'nun işlenen savaş suçlarından sorumlu olduğuna dair makul gerekçelerin buluduğu kaydedildi. 7 Ekim'de İsrail'deki yerleşim birimine yapılan "Aksa Tufanı" saldırısı nedeniyle savaş suçu işlediği kaydedilen 3 Hamas militanı hakkında da tutuklama talebinde bulunuldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi hakkında bazı bilgiler

İnsanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım, saldırı ve savaş suçu gibi dört suç tipi ile ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesinin yargılama yetkis bulunmaktadır. 1 Temmuz 2002'de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesinin binası, Hollanda'nın Lahey şehrinde yer alıyor. 

Bir kişinin işlediği suç nedeniyle kendi uyruğunda olduğu ülkede yargılanması halinde, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması söz konusu değildir.

Yorumlar (0)