İran'dan Fransa'ya: ABD'ye bağlı...

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron telefonda görüştü. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "ABD'nin yaptırımları kaldırması müzakere zemini oluşturacaktır" dedi.

DÜNYA 31.08.2019, 22:39
İran'dan Fransa'ya: ABD'ye bağlı...

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından İran'a karşı uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasının daha sonraki müzakerelerin zeminini oluşturacağını kaydetti.

Konuya ilişkin açıklama İran Cumhurbaşkanlığından yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptıkları telefon görüşmesinde ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel konularla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın diğer ülkelerle ilişkilerinde geniş sorunlarla karşılaşması için Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin nükleer anlaşmadan ayrıldığını belirterek, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin İran'a karşı uyguladığı tüm yaptırımları kaldırılması daha sonraki müzakerelere zemin oluşturacaktır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin ayrılmasından sonra ne yazık ki AB (Avrupa Birliği) ülkeleri de vaatlerini yerine getirmek için somut adım atmadı." değerlendirmesinde bulundu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un nükleer anlaşmanın korunması için ortaya koyduğu çabayı öven İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Fransa ziyaretinin kamuoyu, bölgesel ve dünya siyaseti için önemli olduğunu kaydetti. 

"Nükleer anlaşma, içerik bakımında değiştirilemez"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın temel yaklaşımının nükleer anlaşmanın korunması olduğunu ve bunun için çaba gösterdiğini ifade ederek, "AB taahhütlerini uygulamaya geçiremezse İran nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma doğrultusunda üçüncü adımı atacaktır. İran'ın atacağı son adım da öncekiler gibi geri dönüşü mümkün olan bir adım olacaktır." diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, tarafların nükleer anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalması, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı dahil su yollarında gemiciliğin özgür bir şekilde yapılması ve güvenliğin temininin İran'ın şimdi yapılan müzakerelerdeki hedefi olduğuna işaret ederek, "Nükleer anlaşmanın içeriği değiştirilemez niteliktedir ve tüm taraflar buna uymalıdır." şeklinde konuştu.

"Yemen'deki krizin askeri çözümü olamaz"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgedeki gerginliği artırmanın ve yangını körüklemenin hiçbir ülkenin çıkarına olmadığını belirterek, İsrail'in İran, Irak, Lübnan ve Suriye'de "büyük hesap hatası yaptığını" ve özür dilemek yerine ve saldırılar gerçekleştirdiğini ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Yemen'deki gelişmelerle ilgili olarak ise, "Yemen krizinin askeri bir çözümü yoktur. Siyasi müzakerelerle Yemen'deki kalıcı güvenli ve adil bir barışın temin edilmesi için çaba göstermeli ve gerekli adımları atmalıyız." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa'nın BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) daimi üyesi olduğunu anımsatarak, Fransa'dan Güvenlik Konseyi kararları ile BM (Birleşmiş Milletler) tüzüğünün uygulanması için çaba göstermesini istedi. 

"Müzakere doğru bir karar"

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cahid Zarif'in ziyaretini olumlu değerlendirerek, İran'ın bu adımla menfaatlerini temin etme ve müzakerelerin özüne bağlı kalma noktasında iradesini ortaya koyduğuna vurgu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, İranlı ve Fransız uzmanların gündemdeki sorunların çözümü için iyi neticelere ulaştığını, bu hafta da iki ülkenin ekonomi uzmanlarının Paris'te bir araya geleceği bilgisini verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Nükleer anlaşmanın başarısız olmasının uluslararası arenadaki birçok aşırıcılık yanlısını mutlu edeceğini ifade ederek, "Karşılıklı çıkarları temin edecek bir çözümün peşinde olmalıyız. Fransa, İran ile ilişkilerde siyasi ve ekonomik sorunların çözülmesi ve bölgedeki gerginliğin bitmesi için çalışmaktadır. Sorunların müzakere yoluyla çözülmesi doğru bir karardır. Arzu edilen neticeye ulaşana kadar bu doğrultuda hareket edilmelidir." diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Yemen krizi başta olmak üzere bölgesel sorunların çözümü için İran ile Fransa arasındaki iş birliğinin artırılmasını istedi. 

Yorumlar (0)