"İklime karşı yarışı kaybediyoruz"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğinin insanlara yönelik gerçek bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, "Yarışı kaybediyoruz. İklim değişikliği bizden daha hızlı çalışıyor." dedi.

DÜNYA 23.09.2019, 10:12 23.09.2019, 10:26
"İklime karşı yarışı kaybediyoruz"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğinin günümüzde dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli mesele olduğunu ve hükümetlerin tüm dünyada insanları etkileyen sıcaklık artışını yavaşlatmak için daha fazla şey yapması gerektiğini kaydetti.

2017 yılından beri dünyada görülen ölümcül sorunları çözmeye çalışan Guterres, BM İklim Zirvesi'nden önce yaptığı açıklamada, iklim krizinin bu sorunları şiddetlendirdiğine ve liderlerin sağlam kararlar alması gerektiğine dikkat çekti.

"İklim değişikliği bizden daha hızlı çalışıyor"

Guterres, "Yarışı kaybediyoruz. İklim değişikliği bizden daha hızlı çalışıyor. Bu durum gün geçtikçe daha kötüye gidiyor." dedi.

Sıcaklıkların yükselmesine yol açan fosil yakıtları desteklemek için iklim değişikliğini göz ardı eden ABD Başkanı Donald Trump'a baskı yapan Guterres, bilimin açık olduğunu ve ABD'de veya dünyanın herhangi bir yerinde insanlara yönelik tehdit konusunda şüphe bırakmadığını vurguladı.

Uluslararası topluluk, 2015 yılında, uzun vadeli küresel sıcaklıktaki artışı 1,5-2 santigrat derece ile sınırlandırmak için sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini belirledi. 

Bununla birlikte BM tarafından yayımlanan yeni bir rapor, Paris Anlaşması'nı imzalayan tüm ülkeler hedeflerine ulaşsa bile dünyanın hala 2,9-3,4 santigrat derece sıcak olacağını gösterdi.

Raporda, mevcut hırs seviyesinin, sıcaklık artışının 2 santigrat derece ile sınırlandırılması için üç katına, 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması için de beş katına çıkarılması gerektiği ifade edildi. 

Karbon karşıtı düşünce kuruluşlarından E3G'nin başkanı Tom Burke, "Tehlikenin arttığını düşünüyorum. Bu durum, sorunu çözmek için düşündüğümüzden daha az zamanımız olduğunu gösteriyor. Temel olarak iklim değişikliği ile mücadele etmek istiyorsak fosil yakıtları yakmayı bırakmak zorundayız." dedi.

En sıcak 5 yıl

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından derlenen raporda, son beş yılın (2015-2019) insanlık tarihinde yaşanan en sıcak beş yıl olduğu bildirildi. 

Söz konusu beş yıllık periodun, sanayi öncesi yıllardan (1850-1900) 1,1 santigrat derece daha sıcak olduğu, 2011-2015 döneminden ise 0,2 santigrat derece daha sıcak olduğu kaydedildi.

Karbondioksit emisyonu, 2018 yılında yüzde 2 artışla 37 milyar tonluk rekor seviyeye ulaştı. 

Yorumlar (0)