İHA saldırısını İran'a sızanlar mı yaptı? İsrailli bakandan tek kelimelik paylaşım

İran'ın İsfahan kentinin kuzeyinde patlama sesleri duyuldu. İsrail'in bir İHA saldırısı başlattığı haberleri paylaşıldı. İran'dan gelen açıklamada, "Küçük çaplı bir İHA saldırısı yaşandı. Hava savunma sistemimiz saldırıyı püskürttü." denildi. Saldırı haberleri sonra İsrail Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'den tek kelimelik paylaşım geldi.

DÜNYA 19.04.2024, 08:51 19.04.2024, 11:36 Hakan Öksüz
İHA saldırısını İran'a sızanlar mı yaptı? İsrailli bakandan tek kelimelik paylaşım

İran'ın saldırısı sonrası savaş kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, misilleme yapılacağına dair işaretler vermişti. Edinilen bilgilere göre İsrail, gece saatlerinde İran'a saldırdı. ABD merkezli ABC News'in ardından CNN ile CBS News de bu haberi duyurdu.

İsmi verilmeyen bir ABD'li yetkilinin aktardıklarına göre İsrail, İran'daki bazı noktalara füzelerle saldırdı. Irak ile Suriye'deki bazı yerlerin de vurulduğu iddia edildi. 

İran basını: Küçük çaplı bir İHA saldırısıydı

İran basınına göre İsrail tarafından herhangi bir füze saldırısı yapılmadı. İsfahan'ın kuzeyinden gelen patlama seslerinin sebebi de açıklandı. Küçük çaplı İHA saldırısının yapıldığı, hava savunma sisteminin buna karşılık vererek saldırıyı bertaraf ettiği kaydedildi.

İranlı komutan Mihendust: "Herhangi bir hasar yok"

İran ordusuna ait Şikari 8'inci Ana Jet Hava Üssü ile İsfahan Havalimanı'na İHA'lar ile saldırı düzenlendiği belirtildi. İHA saldırısına ilişkin İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust'tan açıklama geldi. Tanımlanamayan şüpheli bir cismin hava savunma sistemi tarafından vurulduğunu kaydeden Mihendust, "Herhangi bir hasar yok." dedi.

ABD'li yetkili: "Başkan Biden onay vermedi"

Haberlere göre ABD ve İsrail arasında dün gerçekleştirilen Refah operasyonu toplantısında İran'ın en geç iki gün içinde vurulacağı konuşuldu. CNN'e demeç veren ABD'li bir yetkili ise, "Başkan Biden, İsrail'in İran'a yönelik misillemesine onay vermedi. ABD, bölgede kapsamlı bir çatışma istemiyor." dedi.

İranlı bir analist: "İHA'ları ülkeye sızan kişiler uçurdu"

Devlet televizyonuna konuşan İranlı bir analist, "Mini insansız hava araçları ile saldırı gerçekleştirildi. İran'a sızan kişiler tarafından uçuruldular." iddiasında bulundu.

"İHA'lar kısa menzilli, içeriden ateşlenmiş olabilir"

Saldırıya uğrayan hava üssünün İran ordusuna ait olduğu kaydedili. Muhabir Ali Çabuk, "Saldırıda kullanılan insansız hava araçları kısa menzilli. Sınırın dışından ateşlenemezler. Dolayısıyla İran için ateşlenmiş olması ihtimali yüksek." dedi. Bir misilleme planının olmadığını kaydeden İranlı bir yetkili, "Saldırının arkasında kimin olduğu açıklanmış değil." diye konuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: "Nükleer tesislerde hasar yok"

İHA saldırısı sonrası nükleer tesislerde bir hasarın olup olmadığı merak edildi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), söz konusu saldırının ardından nükleer tesislerde bir hasarın meydana gelmediğini duyurdu. 

İsrail Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir: "Zayıf"

Saldırı haberleri sonra İsrail Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'den paylaşım geldi. Aşırı sağcı bakanın tek kelimelik paylaşımı dikkat çekti. Ben-Gvir, "Zayıf" ifadesini kullandığı tek kelimelik paylaşımda bulundu.

Yorumlar (0)