Çin: Nisan ayında aşı denemelerine başlayacak

Çin, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yönelik aşı araştırmalarının sürdüğünü ve nisan ayında klinik test aşamasına adım atılacağını açıkladı.

DÜNYA 06.03.2020, 17:59
Çin: Nisan ayında aşı denemelerine başlayacak

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Bilim ve Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Zheng Zhongwei, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşıların 5 farklı yöntemle ele alındığını, ancak araştırma aşamasında birtakım zorluklarla karşılaştıklarını duyurdu.

Çin kaynaklarına dayanan habere göre, Pekin hükümetinden bir yetkili Ding Xiangyang, geliştirilen birkaç aşının klinik denemeleri kapsamında nisan ayından itibaren başvuruların başlayacağını aktardı.

Covid-19'a karşı geliştirilmeye çalışılan aşılar sadece Çin ile sınırlı değil. Çin’in yanı sıra ABD’de de söz konusu koronavirüse karşı aşı çalışmaları son sürat sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın da Amerikalı ilaç firmalarından aşı çalışmalarını hızlandırmalarını istediği biliniyor.

Çocuklar ve yetişkinler eşit derecede enfekte

Çin'in güneyinde yer alan Shenzhen kentinde enfeksiyon verilerini analiz eden bilim insanları çocukların yeni tip koronavirüse yakalanma olasılığının yetişkinlerle aynı olduğunu açıkladı.

Araştırmacılar, 10 yaşının altındaki çocuklardaki enfeksiyon oranının yüzde 7,4 olduğunu tespit etti. Yetişkinlerde ise bu oran yüzde 7,9 olarak dikkat çekiyor.

Koronavirüsün öldürme oranı yüzde 3

Çin'in Vuhan kentinde çıkan yeni tip koronavirüs salgınında vaka sayısı ise bugün itibariyle 100 bini aştı, ölü sayısı ise 3 bin 400'ü geçti. Ancak, hastalardan 56 bininin de iyileştiği kaydediliyor.

Uzmanlar, dünya genelinde hızla yayıldığı görülen Covid-19'un öldürme oranının düşük (yüzde 3 civarında) olduğunu vurguluyor. Vakaların yüzde 80 civarının evde iyileşecek düzeyde hafif semptomlar gösterdiği biliniyor. 

Öte yandan, yeni tip koronavirüs özellikle yaşlılarda hayati risk taşıyor. Virüsten dolayı yaşamını yitirenlerin çoğunun 60 yaş üzeri olduğu görülüyor.

80 yaşın üstü ölüm oranı yüzde 15

Bugün itibariyle açıklanan resmî verilere göre virüse yakalanan 80 yaş üzeri hastaların yüzde 14.8'i hayatını kaybetti. Bu oran, 70-79 yaş arasında yüzde 8'e, 60-69 arasında ise yüzde 3.6'ya düşüyor. 50-59 yaş aralığındaki hastalardan ölenlerin oranı yüzde 1.3, 40-49 aralığında yüzde 0.4, 30-39, 20-29 ve 10-19 gruplarında da yüzde 0.2 olarak dikkat çekiyor.

0-9 yaş aralığında ise hayatını kaybeden hasta bulunmuyor.

Yorumlar (0)