BM bilançoyu duyurdu! Irak'ta 229 kişi öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ta 1 Ekim gününden beri süren protesto gösterilerinde 229 göstericinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

DÜNYA 29.10.2019, 15:49
BM bilançoyu duyurdu! Irak'ta 229 kişi öldü

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, Irak'taki protesto gösterilerine ilişkin soruları yanıtladı.

Colville, ülkede gösterilerin yeniden başladığı 25 Ekim gününden bugüne kadar, Irak'ta bulunan OHCHR bürosunun geçici rakamlarına göre en az 72 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

"Kerbela hakkında rahatsız edici haberler aldık"

Bu sayıya Kerbela kentinde yaşamını yitirenlerin de dahil olduğunu aktaran Colville, "Kerbela hakkında çok rahatsız edici haberler aldık aldık." ifadesini kullandı.

Colville, bölgede OHCHR çalışanlarının görgü tanıklarıyla irtibat halinde olduğuna dikkat çekti. 

"Bu rakam daha da yüksek olabilir"

Irak'ta gösterilerin patlak verdiği 1 Ekim gününden itibaren toplam 229 kişinin hayatını kaybettiğini, bu rakamın daha yüksek olabileceğini bildirdi.

Sözcü Corville, protestocuların ölümünde en önemli sebep olarak güvenlik güçleri tarafından aşırı güç kullanılmasını gösterdi. 

"Pazartesi akşamı 18 kişi öldü"

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Haklar Komiserliği üyesi Ali Beyatlı, yazılı açıklamasında, "Kerbela'daki aktivist ve hükümete bağlı olmayan taraflardan gelen bilgilere göre, pazartesi akşamı gösterilerde 18 kişi öldü, 800'den fazla kişi de yaralandı." ifadelerini kullanmıştı.

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğine karşı ülkenin çeşitli bölgelerinde protesto gösterileri düzenleniyor. 1 Ekim günü harekete geçen göstericiler, Erbain törenleri sebebiyle ara verdikleri gösterilere cuma günü yeniden başladı. 

Yorumlar (0)