Biden'dan sürpriz "başkan yardımcısı" çıkışı

ABD'de Demokrat Parti'den başkan aday adayı Biden, bir diğer aday Harris'in çekilmesinden sonra kendisine başkan yardımcısı olarak düşünebileceğini söyledi.

DÜNYA 05.12.2019, 15:41
Biden'dan sürpriz "başkan yardımcısı" çıkışı

ABD'de 2020 Başkanlık seçimleri yaklaştıkça adaylar netleşmeye başlıyor. Kıran kırana bir önseçim hazırlık süreci geçiren Demokrat Parti'de başkanlık aday adayı ve Kaliforniya Senatörü Kamala Harris, dün yarıştan çekildiğini açıklamıştı. Yarışın favori adaylarından biri olarak gösterilen Joe Biden, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Harris'i kendisine başkan yardımcısı olarak düşünebileceğini belirtti.

"Harris olmak istediği her şey olabilir"


Yarıştan çekilen Demokrat Kamala Harris

Harris ve Biden, önseçim öncesi yapılan tartışma oturumlarında çokça karşı karşıya geldi, ancak Biden'a göre Harris "olmak istediği her şeyi olabilecek yeteneğe sahip". Biden, adaylığını çektikten sonra Harris'i aradığını ve iyi durumda olduğunu söyledi ve Harris'in bir gün ABD Başkanı, başkan yardımcısı veya Yüksek Mahkeme hâkimi olabileceğine inandığını söyledi.

İki Demokrat arasında gerginlik yok

Biden ve Harris'in Haziran ayında düzenlenen bir tartışmada çok sert bir şekilde tartışması, Harris'in başkan adayları arasında bir anda öne çıkmasına sebep olmuştu, ancak zamanla Kamala Harris'in arkasındaki rüzgar kesildi. Haziran sonrasında da çokça tartışan Biden ve Harris arasında bir gerginlik olmadığı düşünülüyor. Kamala Harris, 2015'te beyin tümörü yüzünden hayatını kaybedene kadar Joe Biden'ın oğlu Beau Biden'ın en yakın arkadaşlarından biriydi.

Yardımcı olarak düşünebilir

Basına konuşan Biden, kendisine yöneltilen "Harris'i yardımcı olarak düşünür müsünüz?" sorusuna "Elbette" diyerek 55 yaşındaki Harris'i çok beğendiğini ve kendisine çok güvendiğini belirtti.

Amerikan Senatosu'na seçilen ikinci siyahi kadın olan Kamala Harris, başkan adaylığı konusunda ikna edici olamamasına ve yarıştan çekilmesine rağmen Demokrat Parti'nin yükselen figürleri arasında gözüküyor. Harris'in de çekilmesiyle birlikte 15 Demokrat aday yarışıyor.

Yorumlar (0)