AP'den yeni Brexit anlaşmasına yeşil ışık!

AP Başkanı David Sassoli, "Biz görevimizi yerine getirmeye hazırız. Zamanın daraldığını da göz önünde bulundurarak metni inceleyip, gerekli süreci işletebiliriz" dedi.

DÜNYA 17.10.2019, 19:10
AP'den yeni Brexit anlaşmasına yeşil ışık!

İlk AB Liderler Zirvesi'nin ardından basına açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, "Biz görevimizi yerine getirmeye hazırız. Zamanın daraldığını da göz önünde bulundurarak metni inceleyip, gerekli süreci işletebiliriz." dedi.

Sassoli, yeni anlaşma metninin İngiliz Parlamentosu tarafından da onaylanması gerektiğini anımsattı.

Yeni anlaşmada neler var?

AB ile İngiltere, Brexit için yeni bir uzlaşı sağlandığını açıklamıştı.

İngiltere ile AB arasında bugün varılan anlaşmada, eski Başbakan Theresa May’in anlaşmasının Avam Kamarasında 3 kez reddedilmesine neden olan "tedbir maddesi" kaldırılmış görünüyor.

Yeni anlaşmaya göre ise Brexit’in ardından Kuzey İrlanda bir dizi AB kuralına uymayı sürdürecek. Anlaşma, AB’nin ortak pazarının bütünlüğünü korumaya yönelik bir dizi tedbiri de içeriyor.

Kuzey İrlanda’ya İngiltere içinde ayrıcalıklı bir konum tanıyan bu düzenlemenin sürdürülmesi veya sona erdirilmesi de Kuzey İrlanda bölgesel parlamentosunun onayına bağlı olacak. Bölgesel parlamentonun bu konuda 4 yılda bir oylama yapacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)