ABD'den sonra bir azil süreci de Latin Amerika'dan!

Şili Cumhurbaşkanı Pinera, ülke muhalefeti tarafından azledilme tehlikesiyle karşı karşıya.

DÜNYA 12.12.2019, 16:13
ABD'den sonra bir azil süreci de Latin Amerika'dan!

Şili milletvekilleri, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın azlini tartışacak. Ülkede Ekim ayından beri devam eden eylemlerde vatandaşlarının insan haklarını koruyamadığı iddiasıyla azil süreciyle mücadele etmek zorunda kalma ihtimaliyle yüzleşen Pinera, bu siyasi sınavı geçebilir ancak tartışmalı cumhurbaşkanlığının büyük bir yara alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Şili'de neler oluyor?

Şili'de Ekim ayında metro fiyatlarına yapılan küçük bir zam; ülkede 26 kişinin öldüğü, milyarlarca dolarlık zararın yaşandığı ve insan haklarının güvenlik görevlileri tarafından her gün ihlal edildiği eylemlere sebep oldu.

Onay oranı sadece %10

Milyarder bir iş insanı da olan Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, eylemcilerin hedefinin merkezinde bulunuyor. Ülkedeki gelir adaletsizliğini protesto eden eylemciler, protestolar esnasında yaşanan insan hakları ihlallerinden de Cumhurbaşkanı Pinera'yı sorumlu tutuyor. Pinera, 1990 yılında demokratik bir yönetime dönen Şili'de %10 görev onayı oranıyla neredeyse 30 yıldır en düşük orana sahip.

Azil süreci zorlu ve karışık


Şili Temsilciler Kamarası

Pinera'nın azli her ne kadar eylemlerin odağında olsa ve görev onayı oranı %10'a kadar düşse de pek gerçekçi bir ihtimal olarak gözükmüyor. İki kamaralı Şili Kongresi'nin alt kamarasında oylanarak başlayan azil süreci alt kamarada %50+1 oy çoğunluğunu elde etse de iktidarda bulunan milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu üst kamarada alması gereken 2/3'lik oy oranını yakalama ihtimali düşük gözüküyor.

Sorunların büyük kısmı Pinera öncesine dayanıyor

Reuters'e konuşan Avrasya Grubu Latin Amerika uzmanı Maria Luisa Puig, Şili Kongresi'nin yapısından dolayı Pinera'nın azledilmesinin kolay olmadığını belirtiyor. Puig, halkın öfkesinin sadece Pinera'ya yönelik olmadığını, Cumhurbaşkanı'na gösterilen tepkinin yanı sıra Şili'nin eski emeklilik sistemi ve kamusal hizmetlere ayrılan bütçenin küçültülmesi gibi Cumhurbaşkanı Pinera'dan önce var olan sorunlara da tepki gösterildiğini ifade ediyor.

Pinera, polis reformu vaadinde bulundu

Image result for chilean protests

Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın azil sürecini başlatmak isteyen muhalefet kanadından birkaç vekil, Pinera'nın polis hakkında ortaya atılan insan hakları ihlallerini soruşturmak ve bunların önüne geçmek için yeteri kadar hızlı davranmadığını iddia ediyor. Pinera'nın hukuki danışmanları ise, Cumhurbaşkanı'nın davranışlarının herhangi bir anayasa ihlaline yol açmadığını savunuyor. Çeşitli uluslararası insan hakları gruplarının da protesto ettiği Pinera, polis güçleri hakkında büyük reformlar yapacağının sözünü verdi.

Şili Üniversitesi kamu hukuku profesörü Francisco Soto, alt kamara olan Temsilciler Kamarası'nın azil kararı alması üzerine Senato'nun iddiaları dinlemek zorunda kalacağını ve bu durumun gerçekleşmesi durumunda ülkeyi büyük bir siyasi kaosa sürükleyebileceğini, bu yüzden anayasanın azil için koşulları çok kısıtlı tuttuğunu belirtti.

Yorumlar (0)