ABD'den çok önemli Irak ve İran açıklamaları!

ABD İran Özel Temsilcisi Hook, İran'la bağlantılı Ketaib Hizbullah'a düzenlenen saldırılarla alakalı "İran saldırganlığına karşı caydırıcılığı tekrar sağlama misyonu üzerinde çalışıyoruz" dedi.

DÜNYA 30.12.2019, 22:59
ABD'den çok önemli Irak ve İran açıklamaları!

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, geçtiğimiz gün İran'la bağlantılı Ketaib Hizbullah'a (KH) düzenlenen hava saldırıları hakkında konuştu.

ABD'nin Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı David Schenker'le basın toplantısı düzenleyen Hook, KH'ye yönelik saldırıların bölgedeki Amerikan güçlerini savunmaya yönelik olduğunu söyledi ve "Aynı zamanda İran saldırganlığına karşı caydırıcılığı tekrar sağlama misyonu üzerinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Obama'yı eleştirdi!

Hook, kendisine yöneltilen bir soruya "Obama’nın nükleer anlaşması için kaybettiğimiz caydırıcılığımızı tekrardan inşa etme politikasını yürütüyoruz. Çünkü İran yıllarca yayılmacı bir politika izlerken ülkemiz nükleer anlaşmasını devam ettirmek için bunu görmemezlikten geldi. Şimdi anlaşmanın dışındayız ve İran’ı ekonomik olarak sıkıştırmak için daha iyi bir tablo var" şeklinde verdiği cevabıyla ABD eski Başkanı Barack Obama'yı da eleştirdi.

Başkan Trump'ın bölgeye duyduğu ilgiyi vurguladı

KH'nin İran'la bağlantısını vurgulayan ABD'nin İran Özel Temsilcisi, örgütün Irak aleyhine var olduğunu öne sürdü. Hook, "Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı Pompeo defalarca gerek Esed rejimi olsun gerekse İran destekli güçler olsun, kuvvetlerimize saldıran olursa buna karşı adım atacağımızı ifade etti ve Başkan Trump dün 5 yere saldırı emrini vererek bu adımı atmış oldu" dedi.

"Başkan oldukça sabırlı ve itidalli davrandı"

Brian Hook, Amerikan güçlerinin Irak'taki varlığın Irak hükümetinin isteğine bağlı olduğunu vurgularken "Sadece son iki ayda koalisyon kuvvetlerine ev sahipliği yapan Irak askeri üslerine 11 saldırı düzenlendi. Dolayısıyla Başkan oldukça sabırlı ve itidalli davrandı çünkü ABD’nin en son isteyeceği şey Orta Doğu’da aktif bir çatışmaya girmektir" ifadeleriyle ABD'nin Orta Doğu'yu istikrarlı bir hale getirmek istediğini söyledi.

İran'a askeri baskı artıyor!

İran'ın bölgeye dayatmaya çalıştığı rejim modelinin hiçbir ülke tarafından istenmediğini söyleyen Hook, "Şimdi Irak, Lübnan ve İran halkı İran’ın rejim modeline, baskıcılığına, başka ülkelere terör ihraç etmesine, mezhepsel mağduriyetleri silahlandırmasına ve halkın hesabına kendi elitini zenginleştirmesine karşı ayağa kalkmış durumda" şeklinde konuştu. ABD'nin İran'a uyguladığı diplomatik ve ekonomik baskıyı artırdığını dile getiren Hook, artık askeri adımların da atılacağını dile getirdi.

"Hedefleri nasıl seçtiğimizi açıklamayacağım"

ABD'nin Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı David Schenker, dünkü saldırıda seçilen hedeflere dair bir soruya "Seçilen hedefler oldukça önemliydi ancak hedefleri nasıl seçtiğimize ilişkin detaylara girmeyeceğim. Aslında, sınırın Suriye tarafındaki hedefler birçok yönden daha önemliydi ama nedenini burada açıklamayacağım" şeklinde bir cevap verdi.

"İstediğimiz şey gerginliği düşürmektir"

Schenker, KH'ye yönelik saldırıların Amerikan güçlerinin maruz kaldığı saldırılara orantılı olduğunu "Burada istediğimiz şey gerginliği tırmandırmak değil gerginliği düşürmektir. Son yıllarda saldırılarına yanıt vermememiz İran tarafından bir zaaf olarak anlaşıldı" diyerek vurguladı.

"İran'ın ihlallerini de konuşmalıyız"

Irak'ın egemenlik konusundaki endişelerine de değinen Schenker, "Aslında egemenlik ihlali Cuma günü İran destekli güçlerin bir Irak üssüne (Kerkük’teki K1 üssü) füze ve roket saldırısı düzenlendiğinde yaşandı. ABD’nin savunma amaçlı adımlarını konuşurken İran’ın devamlı olarak Irak’ın egemenliğini ihlal etmesini de konuşmalıyız" dedi.

Yorumlar (0)