150 ülke söz vermişti! BM açıkladı: Kimse sözünde durmadı

Birleşmiş Milletler tarafından 10 sene önce biyoçeşitliliğin korunması maksadıyla belirlenen 20 hedefi uygulayacağına ilişkin söz veren 150 ülkenin hiçbirinin sözünde durmadığı kaydedildi.

DÜNYA 17.09.2020, 18:41
150 ülke söz vermişti! BM açıkladı: Kimse sözünde durmadı

Son dönemlerde oldukça artan ve her sene binlerce hektar büyüklüğünde ormanın yok olmasına sebep olan yangınlar, küresel ısınmayla birleşince biyoçeşitlilik alarm vermeye başladı.

Bundan tam 10 sene önce BM'nin girişimiyle toplamda 150 ülke bir araya gelmiş ve biyoçeşitliliği korumak amacıyla hedefler belirlenmişti. Tüm ülkeler bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla Birleşmiş Milletler'e söz verdi.

"Aichi Hedefleri" adıyla da bilinen bu 20 hedefle birlikle dünyadaki biyoçeşitliliğin sürdürülebilmesi ve korunması amaçlanıyordu.

BM açıkladı: Kimse sözünde durmadı

Birleşmiş Milletler tarafından 150 ülkenin Aichi Hedefleri'ni tutturabilmek için söz verdiğini fakat hiçbir ülkenin 20 hedeften bir tanesi bile sağlayamadığını duyurdu.

Yayınlanan raporda bazı ülkelerin 20 hedefin altyapısını kısmen de olsa sağlamayı başardığı fakat yine de tam anlamıyla başarının sağlanmadığı kaydedildi.

Bununla birlikte Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından yayınlanmış olan raporda, vahşi yaşam popülasyonlarının 50 seneden kısa bir zamanda yüzde 70 oranında yok olacağı kaydedildi.

İnsan faaliyetleri sorunun nedeni

Milyonlarca senedir böyle bir azalışın olmadığını ifade eden uzmanlar, bu durumun temel sebebinin ise insan faaliyetleri ve aşırı tüketim olduğunu savunuyor.

Öte yandan araştırmacılar, bu durumun yakın bir gelecekte insanların ekonomik geçim kaynakları ve sağlığını etkileyebilecek koronavirüs pandemisi gibi bir dizi felakete sebep olacağını da kaydediyor.

Yorumlar (0)