En Çok İzlenen Videolar

Popüler Videolar

Burdur'daki antik kentler ziyaretçilerine tarihte yolculuk imkanı sunuyor

YAŞAM 25.06.2023, 12:20

Burdur'da ayağa kaldırılan ve antik dönemdeki kaynağının suyu verilen anıtsal çeşmeleriyle dünyadaki nadir antik kentlerden olan Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, bayram tatilinde ziyaretçilerine tarihte yolculuk yapma imkanı sunuyor.

"Aşkların ve imparatorların şehri" Sagalassos ile "Gladyatörler şehri" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti, sahip oldukları eşsiz ve devasa büyüklükteki Roma döneminin nitelikli mimari eserleriyle bayram tatilinde alternatif rota arayanların adresi olacak.

2010'da Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde ayağa kaldırılan 1800 yıllık Antoninler Çeşmesi'nin ardından Gölhisar ilçesindeki Kibyra'da 2016'da bulunan 2 bin yıllık anıtsal çeşme de restorasyon çalışmasının ardından kaynak suyla buluşturuldu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan, Kovid-19 salgınından önceki yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği iki antik kent, su sesinin huzur veren dinlendirici ortamında, etkileyici Roma yapılarının arasında gezinti yapanları adete zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Sagalassos'taki agoraya çıkan ziyaretçiler, suyu içildiğinde aşık olunduğuna inanılan ve "Aşıklar Çeşmesi" olarak da bilinen Antoninler Çeşmesi'ni, etrafındaki onursal sütunları, tiyatroyu, kütüphaneyi ve zafer takını gezebilecek.

Kibyra'ya gelenler de kentin 3. terasında bulunan 168'i orijinal, 192 mimari bloktan oluşan iki havuzuna su dolan anıtsal çeşmenin etrafında dolaşıp, yapım tekniği açısından eşsiz medusa mozaikli odeonu görüp, Türkiye'de antik döneme ilişkin en uzun gladyatör frizlerinin çıkarıldığı stadyumda dinlenebilecek.

Yorumlar (0)