Uzayda nasıl besleniyor, vücudunda neler değişti? Gezeravcı'dan gazetecilere cevaplar

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevde bulunan Alper Gezeravcı, gazetecilerin sorularına cevap verdi. Misyon öncesi aldığı eğitimleri anlatan Gezeravcı, uzayda vücutta yaşanan değişimlerden bahsetti. Astronot Gezeravcı, uzayda nasıl beslendiği sorusunu da yanıtladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.01.2024, 11:21 Hakan Öksüz
Uzayda nasıl besleniyor, vücudunda neler değişti? Gezeravcı'dan gazetecilere cevaplar

Türkiye Uzay Ajansı'na gelen basın mensupları, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan astronot Alper Gezeravcı'ya sorular yöneltti. Astronot Gezeravcı, uzaydaki beslenme programının nasıl belirlendiğini de anlattı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nu, "uzayda kalıcı insan varlığının simgesi" olarak niteleyen Gezeravcı, uzaya çıkmadan önce aldığı yoğun eğitimlerden bahsetti. Uzayda bulunmak için birçok fizyolojik gereklilik olduğunu kaydeden Gezeravcı, santrifüj ve alçak basınç çemberi eğitimi gördüklerini söyledi.

Uzay misyonuna çıkmadan önce aldığı eğitimleri anlattı

Uzay aracının fırlatılma aşamasının ve yörüngede seyrederken yaşanabilecek ani ivemelenmelerin, kısa süre içinde insan vücudunda bazı etkilere yol açtığını kaydeden Gezeravcı, "Bu olumsuz etkilere karşı nasıl mukavemet göstereceğimiz konusuna eğitildik. Yaşanabilecek her türlü senaryoda yapacağımız şeylere yönelik eğitimler gördük. İstasyonda yapacağımız bilimsel deneylerin teorik ve uygulamalı eğitimlerini aldık. En son ise Dünya'ya dönerken karşılaşabileceğimiz durumlar ile suya iniş senaryoları üzerine eğitim gördük." ifadelerini kullandı.

Uzayda vücutta yaşanan değişimler

Uzaya çıktıktan sonra vücudunda yaşanan değişimlerden bahseden Gezeravcı, "Yer çekimi etkisi, Dünya ile uzay ortamını birbirinden ayıran en temel fark. Normalde vücuduma dağılması gereken sıvılar, burada vücudun üst kısımlarında birikmeye başlıyor. Bu da yüzümün daha şişkin görünmesine sebep oluyor. İskelet ve kas sistemimin üzerinde, Dünya'daki gibi bir baskı yok. Kemik yoğunluğumuzun azalmaması için egzersiz programlarına uyuyoruz. Basınç değişiminden dolayı görme sorunları ortaya çıkabiliyor." dedi.

"Günde yaklaşık 12-15 bilimsel çalışma yapıyorum"

Bir günde yaklaşık 12 ile 15 civarında farklı bilimsel deney yaptığını kaydeden astronot Alper Gezeravcı, ISS'de görev yapan ekipten bahsetti. 

5 defa uzaya çıkmış olan deneyimli bir astronotun, "görev komutanı" olarak istasyonun başında bulunduğunu aktaran Gezeravcı, "25 yıllık ISS tarihinde bu kadar farklı milletten oluşan bir uzay topluluğu olmamıştı. İsveç, İtalya, ABD, Japonya ve Danimarka'dan astronotlar var burada." vurgusunu yaptı.

Uzaydaki beslenme programı nasıl belirlendi?

Uzayda da günde 3 öğün beslendiklerini kaydeden Alper Gezeravcı, "Uzayda hangi yiyecekleri tüketeceğimizi, ABD'deki eğitim programımızın başında, nisan ayında belirlemiştik. Yaklaşık 70 yemeği ve 30 içeceği denedik. Gıda mühendisleri eşliğinde yapılan denemelerde günlük kalori miktarının tutturulması ve dengeli beslenme göz önünde bulunduruldu. Seçilen gıda ve içecekler, hazırlanarak paketlendi. Vakumlu paketlere konulan yiyecek ve içeceklerin bozulması engellendi." dedi.

Yorumlar (0)