Çanakkale'deki deprem, Marmara depremini tetikler mi? Uzmanlar yanıtladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde görev yapan Prof. Dr. Süha Özden ile Prof. Dr. Tolga Bekler, Çanakkale'de dün gerçekleşen 4.9'luk deprem ile ilgili değerlendirmeler yaptı. "Burası 7'den büyük depremler üretebilecek bir alan." diyen Süha Özden, "Çanakkale'deki deprem, beklenen büyük Marmara depremini etkiler mi?" sorusuna yanıt verdi. Bölgede yaklaşık 12-13 tane aktif fayın bulunduğunu belirten Tolga Bekler ise "Burada yaşanacak hiçbir deprem 'beklenmedik' değildir." ifadelerini kullandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.03.2024, 13:24 05.03.2024, 13:42 Hakan Öksüz
Çanakkale'deki deprem, Marmara depremini tetikler mi? Uzmanlar yanıtladı

Çanakkale Yenice'de dün saat 21.38'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili uzmanlardan peş peşe açıklamalar geliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler ile üniversitenin Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, depreme ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

Prof. Dr. Süha Özden: "Çok kritik bir noktada gerçekleşti"

Depremin Yenice-Gönen fayı üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Prof. Dr. Süha Özden, "Sağ yanal doğrultu atımlık bir fay üzerinde meydana geldi. Çok kritik bir noktada yaşandı. Deprem sonrası artçı sarsıntıların olmaması ilginç bir durum. Bunu izlemek lazım. Zira bu bölgede yıkıcı depremler gerçekleşti. Aktif fayların bulunduğu bir alan. Dünkü depremin ardından büyük bir depremin yaşanıp yaşanmayacağını bilemeyiz, izlememiz gerekiyor." dedi.

"Burası 7'den büyük depremler üretebilecek bir alan"

Marmara Denizi’nin güneyinde son bir yıl içinde stres geriliminin arttığına vurgu yapan ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Özden, "Bu gerilimden dolayı küçük ve orta büyüklükte pek çok deprem gerçekleşti. Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun güneyinde kalıyor bu bölge. Geçmiş dönemlere bakınca burada büyüklüğü 7'den fazla depremlerin yaşandığını görüyoruz. Fayların uzunluğuna bakınca böylesi büyük depremler üretebilecek bir bölge burası. Dün akşamki depremden sonra hemen büyük bir deprem olacak anlamına gelmez bu." ifadelerini kullandı. 

Beklenen büyük Marmara depremini tetikler mi?

Dün akşam Çanakkale'de yaşanan ve İstanbul'dan da hissedilen depremin, beklenen büyük Marmara depremine etki edip etmeyeceği sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Süha Özden, "Marmara'da sismik boşluk halinde bulunan bir alan var. 1766'daki depremden sonra burada hiç deprem yaşanmamış. Çanakkale'deki deprem ile bu alanın direkt bir ilişkisi yok. Dolayısıyla depremi tetikleme gibi bir durum yok. Yine de bütün olarak düşündüğümüzde Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nden geçen koluna stres yüklemiştir. Bu faylardan birinde meydana gelecek depremler, diğer fayları etkilemez." değerlendirmelerinde bulundu.

Prof. Dr. Tolga Bekler: "Burada yaklaşık 12-13 tane aktif fay var"

Tektonik açıdan bölgenin tehlikelerle dolu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tolga Bekler, "Biga Yarımadası civarında son yüz yılda büyüklüğü 6'dan fazla olan depremler gerçekleşmiş. Sıyrılma ve açılma faylarının bulunduğu bir bölge burası. Yani burada yaşanacak hiçbir deprem 'beklenmedik' değildir. Burada yaklaşık 12-13 tane aktif fay var. Dolayısıyla bu tür depremlere alışmalıyız bu bölgede. Tarihsel sürece baktığımızda bu bölgedeki fayların biraz yavaş çalıştığını görüyoruz. Yaklaşık 250-300 yıllık döngülerle büyük depremler gerçekleşiyor. Dünkü deprem, orta büyüklükteydi." dedi.

Yorumlar (0)