habernediyor.com

Fitre Nedir?

YAŞAM

Halk arasında fitre olarak bilinen ve aslında fıtır sadakası olan fitre Ramazan ayında oruç tutup bayrama ulaşmanın ve insan olmanın şükrü olarak verilir.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan fitre miktarı her yıl güncellenmektedir. Halk arasında fitre olarak bilinen ve aslında fıtır sadakası olan fitre Ramazan ayında oruç tutup bayrama ulaşmanın ve insan olmanın şükrü olarak verilir. Zengin olup da ramazan ayının sonuna erişen Müslümanlar belirli kişilere bu yardımı yapar ve bunun yapılması vacip olarak ifade edilmektedir. Herkes kendisinin ve çocuklarının fitresini vermek ile sorumludur. Hazreti peygambere göre kadın erkek, büyük küçük ya da hür köle fark etmeksizin her Müslümanın fitre vermesi gerekir. Bu yardım ramazan ayının ilk günü itibariyle vacip hale gelir ve bayram öncesinde verilebilir. Bu zaman aralığında vermenin daha faziletli olduğu belirtilir. İsteğe bağlı olarak bayram gününde ya da daha sonraki bir tarihte de verilebilir fakat bayram namazı öncesinde verilmesi daha fazla uygun görülmektedir.

2020 Fitre Miktarı Ne Kadardır?

2020 yılı fitre miktarı 27 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bu miktar belirlenirken kişinin bir günlük yani iki öğünlük normal gıda ihtiyacının karşılanması esas alınır. Açıklamalara göre kişinin dedesine, ninesine, annesine, babasına, çocuklarına ve torunlarına fıtır sadakası vermesi uygun değildir. Verilecek olan tutar bir kişiye verilebileceği gibi isteğe bağlı olarak birkaç fakire de paylaştırılabilir. Fakat tek kişiye verilecek olan fitrenin o yıl için belirlenen tutardan az olmaması gerekir. Dağıtım yapılırken bu tutar dikkate alınmalıdır.

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre verilecek kişiler başkanlık tarafından açıkça ifade edilmiştir. Buna göre temel gereksinimlerini karşılayamayan düşkünler ve yoksullar, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlar, zengin olmayan dayı, teyze, kardeş, amca, hala ve çocukları, damat, gelin, kayınvalide, kayınpeder, borcu olan kişiler, borcu düşüldükten sonra nisap miktarından daha az malı olanlar için fitre verilebilir. Ergenlik çağına erişmiş olan Müslüman erkeklerin fitre vermesi gerekir. Kadınlar ise evli olmadıkları süre boyunca fitrelerini kendileri ödeyeceklerdir. Evlendikten sonra ise fitre borcunun eş tarafından ödenmesi gerektiği ifade edilir. Verilecek olan fitrenin hem maddi hem de manevi hikmetlerinin olduğu belirtilir. Bu nedenle fıtır sadakası ihmal edilmemelidir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.