habernediyor.com

Adını Trabzon'dan alan meyve kadınların elinde değerleniyor

TARIM

Bahçelerinde ürettikleri Trabzon hurmasından pekmez, sirke ve reçel hazırlayan Vakfıkebir Kadınları Dayanışma ve Güçlendirme Derneği mensupları, meyveyi atölyede bulunan makinede kurutarak sene boyu tüketilmesini sağlıyor.

Trabzon'a bağlı Vakfıkebir ilçesinde ikamet eden kadın çiftçiler, hazan mevsiminde bahçelerinde yetişen hurmadan sirke reçel ve pekmez yaparken, makinede de kurutma yaparak meyvenin sene boyu tüketilmesini sağlıyor.

6 sene evvel kurulan dernek, adını kentten alan, antioksidan ve A vitamini yönünden oldukça zengin olan meyvenin tüketim miktarını artırmak maksadıyla kurutmasını da gerçekleştirerek, aile bütçesine katkı sunuyor.

'Cennet hurması' diye de bilinen meyvelerin toplama işlemi bittikten sonra dernek atölyesine getiren kadınlar, meyveden reçel ve pekmez, kabuklarından ise sirke yapıyor. Hava şartlarından dolayı güneş altında kurutulamayan meyve, dilimlenerek makinelerde kurutuluyor. 

"Karadeniz'in havasında çabuk bozuluyordu"

Dernek yöneticilerinden Aygün Akar, basın mensuplarına, kadınlara çeşitli hususlarda eğitim verdiklerini dile getirdi.

Atölyede süt ve süt ürünleri, unlu mamullere ek olarak çeşitli meyveler kullanılarak reçel, sirke ve pekmez yaptıklarını kaydeden Akar, "Köylerde yetiştirdiğimiz çeşitli meyveleri işlemlerden geçiriyoruz ve kurutuyoruz. En son Trabzon hurmasını çalıştık. Bu meyve aşırı nemli hava sebebiyle çabuk bozuluyordu. Bu soruna bir çare ararken makinede kurutmayı denedik. İlk etapta pek sevilmedi, yaş hali daha fazla rağbet gördü. Şimdi ise kuru hali de beğeniliyor." şeklinde konuştu. 





Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.