habernediyor.com

50 yıldır boş kalan arazileri yeşertti: Kilosu 400 TL

TARIM

Kastamonu'ya bağlı Şenpazar ilçesinde 50 seneyi aşkın bir süredir kullanılmayan araziler aronya bitkisi ile tarıma kazandırıldı. Aronyanın yaş hali 400 lira civarına alıcı buluyor.

Megakent İstanbul'da paslanmaz çelik üretimi yapan fabrikası bulunan Ercüment Oğuz, koronavirüs salgını sürecinde memleketi Kastamonu'ya bağlı Şenpazar ilçesine geldi.

Burada altı ay kadar kalan Oğuz, ardından memleketine yatırım yapmayı planladı. İlçede büyük çoğunluğu engebeli bölgelerde yer alan arazileri kiralayan Oğuz, buralarda aronya bitkisi yetiştirmeye karar verdi.

Oğuz, toplam 61 dönüm büyüklüğündeki araziye 18 bin 900 aronya fidanını dikti.

"Her bir ağaç 5 kilogram ürün veriyor"

Ercüment Oğuz, basın mensuplarına, İstanbul'da doğup büyüdüğünü ifade etti.

Şenpazar'da kaldığı süre zarfında memleketine yatırım yapma yönünde karar verdiğini aktaran Oğuz, "Kızım Çin'de staj yaparken aromatik ve tıbbi bitkilere ilgi duymaya başladı. Yaban mersininin çeşitlerinden biri olan aronya bitkisi üzerinde durduk. 61 dönümlük alana 18 bin 900 adet ağaç diktik. Her ağaç 5 kilogram kadar ürün veriyor. 300 ağaçla 1,5 ton ürün elde ediyoruz. Yaş hali 400 lira civarına satılıyor. Bu ürünler Peru ve Şili'den geliyor. Zincir marketlerle görüşmelerimiz sürüyor. Bu hem ilçe sakinlerine iş imkanı sağlıyor hem tarım arazilerini koruyor hem de ekonomiye ciddi oranda katkı sağlıyoruz. İlk etapta 13 kişiyi işe aldık. İlerleyen dönemlerde işleme tesisi ve soğuk hava deposu kuracağız. İstihdamı daha da artıracağız." dedi. 

"Yarım asırdır ekilmeyen toprağımız yeniden yeşerecek"

Kaymakam Emre Kazanasmaz ise Ercüment Oğuz'un Şenpazar'a yaptığı yatırımdan ötürü büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.

İlçenin büyük oranda göç verdiğini kaydeden Kazanasmaz, şu sözleri sarf etti:

"Yaklaşık olarak 50 senedir ekilmeyen toprakları yeşerten ve ilçemize yatırım yapan Ercüment Bey'e teşekkür ediyoruz. Allah'ın izniyle ilçenin çehresi tamamen değişecek. Yurttaşlarımız da yoğun ilgi gösteriyor. Yakın zamanda bu havza aronayla, yaban mersiniyle anılacak. Yarım asırdır ekilmeyen toprağımız yeniden yeşerecek."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.