habernediyor.com

Maisie Summers'tan altın madalya

SPOR

Maisie Summers Newton, Paralimpik Yüzme Dünya Şampiyonası'nda 200 metre yarışında altın madalya sahibi olurken aynı zamanda kendi dünya rekorunu kırdı.

17 yaşındaki genç yüzücü, günün erken saatlerinde 2 dakika 57.24 saniye ile tamamlayarak, bu yıl Nisan ayındaki Glasgow'da dünya serisindeki kaydettiği rekoru 0.75 saniye düşürdü.

Summers Newton yarış sonrası, "Çok iyi bir yüzme idi, kalabalığın önünde yapmak inanılmazdı, çok mutluyum." dedi.

Kazanmasıyla beraber seyircilere yarışın en iyi anlarından birisini verdi ve bu başarısında kalabalığın etkisi çok büyük oldu. Kız kardeşinin sevinç gözyaşları dikkatlerden kaçmadı.

S8 100 metre kelebek finalinde dikkat çeken bir diğer isim ise herkesin heyecanını son dakikaya kadar artıran Alice Tai idi.

Günlerce üçüncü altın madalya için yarışan yüzücü, 1 dakika 09.76 saniye ile beraber şampiyonayı rekor bir süre içierisinde tamamladı.

Tai, yarışın son 50 metresinde hızını artırarak ABD'li yüzücü Jessica Long'un derecesini 0.02 saniye ile geride bıraktı.

Tai, "Çok havalıydı ama aynı zamanda biraz da yoğundu. Jess'i sol tarafımda görebiliyordum ve kalabalığı da duyabiliyordum. Dürüst olmak gerekirse panikledim. Kesinlikle bir noktada bunun farkına vardım." şeklinde konuştu.

Paralimpik yüzme 

İlk Paralimpik Oyunlarında, 1960 yılında uygulanan sekiz branştan birisi yüzme idi. Tıpkı olimpiyat yarışlarında olduğu gibi sporcular serbest, sırtüstü, kelebek, kurbağa ve karışık stilde yarışıyor.

2009 yılında dünyada 80’den fazla ülkede bedensel engelli veya görme engelli kadın ve erkek sporcular bu alanda yüzdüler.

Yarışa katılacak olan sporcuların zihinsel, fiziksel veya görme engelleri olabiliyor. Federasyonun kurallarına göre yarış başlangıcında, görme bozukluğu olan yarışçıların yarışa başlamasını kolaylaştırmak için sinyal veya "tapper" bulunuyor. Yarışçıların, havuzda protez ya da yardımcı cihaz kullanmalarına izin verilmiyor.

Serbest stil, kurbağalama ve kelebek yarışları çoğunlukla bir başlangıç platformundan başlarken, yüzücüler dalış yapmakta zorluk çekiyorsa suyun içerisinde başlangıç yapabilirler.

Suyun içierisinde başlayan sporcular, sırtüstü stil de dâhil olmak üzere, başlangıç platformunda bir nesneden yardım alarak tutuşla başlıyor. Bu şekilde yarışa başlayan sporcular, kemer gibi bir yardımcı kullanabiliyor veya fiziksel bir bozukluğa bağlı olarak tutuşta zorluk yaşadığı durumlarda ağızlarına bir ip veya havlu tutarak başlayabiliyorlar.

Görme engelli olarak yarışan yüzücüler, pozisyonu doğrulama ve düz bir çizgide yüzmede zorlandıkları için sporcuların, havuz bitimine yaklaştıkça, dönüşlerinde ve yarış bitiminde yardımcı olmak için birer asistanları bulunuyor. Bu süreçte, asistan sporcunun kafasına ya da vücuduna bir çubukla temas ediyor. Sinyali veren birey, tapper olarak adlandırılıyor. Bu yüzücülerin tüm yarışlarda karartılmış gözlük takmak zorunluluğu bulunuyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.