habernediyor.com

Kılıçdaroğlu tarih verdi: 'Suriyeli kardeşlerimizi davul zurna ile göndereceğiz'

SİYASET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "En geç 2 sene içinde Suriyeli kardeşlerimizi davulla zurnayla ülkelerine yolcu edeceğiz" sözlerini kullandı. ​​​​​​​

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, ATO Congresium'da gerçekleştirilen EXPO 2021 Hatay Tanıtım Toplantısı'na katıldı.

Burada konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Hatay'ın yalnızca Türkiye için değil, dünya tarihi için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

"Suriyelileri davul ve zurnayla göndereceğiz"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş'ın, Hatay'ın sanayisi, kültürü ve tarihine kadar bütün ayrıntılarını anlattığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sayın Başkan, 900 bine yakın Suriyeliye de baktıklarını ve Suriye'deki dramın Hatay'a büyük maliyetlere sebep olduğunu da ifade etti. Sayın Başkan'ım, bir sözümüz var, en geç 2 sene içinde davulla zurnayla Suriyeli kardeşlerimizi ülkelerine yolcu edeceğiz. Kendi iradeleriyle, ülkelerine gitmelerini isteyeceğiz. Tabii ki gidecekler, kendi topraklarında atalarının, dedelerinin, babalarının topraklarında çalışmak ve üretmek isteyeceklerdir. Dolayısıyla mal ve can güvenliklerinin sağlanmasını talep edeceklerdir. Bunun altyapısını kuracağız inşallah. Ve Hatay, göreceksiniz eski günlerine tekrar kavuşacak."

 "Cumhuriyet'imizi, demokrasiyle taçlandıracağız"

Hatay'ın, bölgedeki ve Cumhuriyet'in kuruluş yıllarındaki önemine temas eden Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bildiğim ve okuduğum kadarıyla Gazi Atatürk ile Saray arasında, İstanbul arasındaki uyuşmazlık ilk başta İskenderun meselesinde çıkmıştır. Saray'ın izniyle İngiliz askerleri, İskenderun'dan Orta Doğu'ya geçeceklerdir. O dönem Gazi Mustafa Kemal görevlidir ve ona, İngiliz askerlerinin Orta Doğu'ya oradan geçmesi için talimat gelmiştir. Gazi, bunu reddeder ve Saray'ı uyarır. Der ki 'Buradan geçecekler fakat bu, Hatay'ın kaybedilmesine yol açabilir' der ve bunu uygun görmediğini dile getirir. Saray'dan yeniden 'Hayır, izin vereceksin' talimatı gelir ve Atatürk, bu talimata uymamıştır. Bu sebeple, Hatay'ın böyle bir özelliği var. Hatay'ı tekrar kazanmak ve büyük bir diplomatik zaferle ve tüm dünyanın kabul edebileceği anlayış, hukuk ve yapı içinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne kazandırması muhteşem bir olaydır."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.