habernediyor.com

İsim hakkına itiraz edilmişti… AYM’den ‘Millet İttifakı’ kararı

SİYASET

İYİ Parti, CHP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan ittifakın ‘Millet’ adını kullanmasına itiraz eden Millet Partisi’nin talebi reddedilmişti. Anayasa Mahkemesi, talebin reddine yönelik gerekçeli kararını açıkladı. 

4 partiden oluşan ittifakın ‘Millet’ adını kullanmasına tepki gösteren Millet Partisi, ittifak ismine yönelik Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, talebin reddine hükmetti. Kararın gerekçesinde ise Millet İttifakı’nın hukuken var olmadığı vurgulandı. 

Alınan kararın detayları paylaşıldı

Kararın gerekçesini kamuoyu ile paylaşan Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Kanunu kapsamında hiçbir siyasi partinin isim, logo ve rumuzunun başka bir parti tarafından kullanılamayacağını hatırlattı. Ancak yapılan açıklamada Millet İttifakı’nın bir siyasi parti olmadığının altı çizildi. Milletvekili Seçim Kanunu çerçevesinde seçim ittifakı yapılabileceği belirtilen açıklamada, “İttifak kararı alan partilerin, seçimin başlangıç gününden itibaren en geç 1 hafta içerisinde genel başkanlarının imzaları ile birlikte ittifak protokollerini YSK’ya teslim etmeleri gerekmektedir. Bu protokolde eğer isim ve unvanlarını belirtirlerse, o zaman bu durum hukuken geçerlilik kazanır” ifadelerine yer verildi. 

Millet Partisi’nin itirazı reddedildi

Henüz seçim sürecinin başlamadığını hatırlatan Anayasa Mahkemesi, bu sebeple Millet İttifakı’nın da hukuki bir varlığının söz konusu olmadığına işaret etti. Paylaşılan bu gerekçeli karar ile birlikte Millet Partisi’nin talebi de reddedilmiş oldu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.