habernediyor.com

Fil hastalığına masajlı tedavi!

SAĞLIK

Bazı kanser ameliyatları veya gebeliğin ardından kişilerin kol ve bacaklarında şişmeler neticesinde ortaya çıkan lenfödem hastalığı (fil hastalığı), Samsun'da kamu hastanesinde yapılan masajlı tedavi ile iyileştiriliyor. 

Lenf bezlerinin alınmasının ardından ortaya çıkan lenfödem hastalığı (fil hastalığı) kişilerin kol ya da bacaklarında aşırı şişmelere sebep olarak hayat kalitesini azaltıyor. 

Fil hastalığına masajlı tedavi

Sağlık Bakanlığı Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirilen uygulama ile lenfaktif sisteminde bozukluk ortaya çıkan ve bunun neticesinde kol ya da bacaklarında şişmelerin görüldüğü hastalara masaj tedavisi yapılıyor. Masaj ile ödemin azaltılmak için çalışıldığı uygulamada fizik tedavi metotlarıyla da başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Hastalara önce masaj tedavisi uygulanıyor ardından bandajlama ve cilt bakımı yapılıyor. Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirilen uygulama 'Samsun'da tek' olarak biliniyor. 

"Düzenli tedavi yapılmazsa ödem miktarı artabiliyor" 

Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Fizik ve Tedavi Uzm. Dr. Esin Adıgüzel, "Toplumda meme kanseri, yumurtalık kanseri, üre jinekolojik kanser, prostat kanseri ve rahim kanseri gibi ameliyatların ardından veya gebelik gibi bazı durumlardan sonra lenfakım sisteminde bozukluk yaşanabiliyor. Bunun neticesinde bacak ve kolda ödem oluşabiliyor. Biz bu hastalara ilişkin bazı tedavilere başladık. Toplumda bu hastalar tedavi imkanı bulmakta sorun yaşıyorlardı. Öncelikli olarak hastalarımıza ünitemizde masaj tedavisi uyguluyoruz. Masajla ödemi azaltmaya çalışıyoruz. Ardından bandajlama ve cilt bakımı yapıyoruz. Bandajlamadan 1 ay sonra da ödem temizlendikten sonra veya minimale düştükten sonra hastalara kompresif bası kıyafetleri giydirmeye başlıyoruz. Maalesef bu hastaların tedavileri ömür boyu devam ediyor. Mutlaka yılda 1 veya 2 kez bu hastalara terapi öneriyoruz. Onun ardından da evde tedavilerini öğreterek, self masaj ve bası giysileriyle tedavilerini sürdürmelerini istiyoruz. Halk arasında fil hastalığı olarak adlandırılan hastalıkta tedaviler düzenli bir şekilde olmazsa ödem miktarı artabiliyor. Hasta hareket etmekte zorluk yaşayabiliyor. Çok ödemlenen yerlerde enfeksiyon ortaya çıkabiliyor, yaralar açılabiliyor. Hastanın hayat kalitesi ciddi oranda bozulabiliyor. Bu sebeple bu hastalara erken tanı verilmesi ve onların tedaviye yönlendirilmesi oldukça önemli. Çok aşırı bir şişlik yaşanması da gerekmiyor. Bir ameliyat hikâyeniz varsa, radyoterapi aldıysanız veya gebelik gibi bir olayın ardından kol ve bacağınızda ağrı varsa mutlaka bir fizik tedaviye başvurun" sözlerini kullandı. 

“Samsun’da bu tedaviyi sadece biz yapıyoruz”

Fizyoterapist İlay Narin "Hastamız bacağındaki şişlikler sebebiyle ilk olarak damarlarında sorun olduğunu düşünüp kalp damar cerrahisine başvurdu. Orada parmak arasından verilen sıvıdan sonra sintigrafiyle bir ölçüm yapıldı. Tıkanıklık belirlendikten sonra hastamız buraya geldi. İlk başta fizik tedavi hekiminin muayenesinin ardından fizyoterapistler olarak tedavisini uyguluyoruz. Samsun’da şu an kamu hastanesi olarak bu tedaviyi sadece biz yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.