habernediyor.com

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nin mozaikleri, titizlikle temizlenip korunuyor!

KÜLTÜR-SANAT

Gaziantep’te yer alan, Türkiye’nin en önemli ve en büyük müzelerinden bir tanesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’nin dikkat çeken mozaikleri, uzman bir ekip tarafından hassas bir şekilde temizleniyor. Geleceğe aktarılması amaçlanan mozaikler, Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarları ekipleri tarafından titizlikle koruma altındalar.

9 Eylül 2011 tarihinden bu yana açık olan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” kazanan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, mozaikleri için titiz bir koruma ve temizlik çalışması yürütüyor. Gaziantep Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarları ekipleri tarafından korunan mozaiklerden “Çingene Kızı”, “Mars Heykeli” ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler, 8 kişiden oluşan bir ekip tararından titizlikle temizleniyor.

Gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor

Mozaiklerin gelecek kuşaklara da, hala ilk günü gibi ulaşması hedefleniyor. Preiyoduk olarak kontroller yapılan mozaiklere, dokusu bozulmadan ince çalışmalar yapılıyor. Ortamın büyüklüğünden kaynaklı tozlanma nedeniyle kirlenmeye maruz kalan mozaiklere, ince bir konservasyon işlemi uygulanıyor. Mozaiklerin harçlarının bozulup bozulmadığı kontrol ediliyor ve bozulmaların daha kötü bir hal almaması için anında müdahale ediliyor.

Dünyada 13 renk skalasına ulaşmış tek mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde, hem fotoğraflı hem de yazılı bir belgeleme çalışması yapılıyor. Taşların renkleri ve türleri tespit ediliyor. Yeni harç uygulamaları yapılabiliyor. Hatta bazı mozaiklerde, Cam tessera ve renkli taşların kullanıldığı belirlendi. 30 bin metrekarelik alana kurulu olan Zeugma Mozaik Müzesi, , Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oluşturmuş olduğu ‘Sanal Müze’ uygulaması ile beraber 2020 yılında 1 milyon ziyaretçi tarafından gezildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.