habernediyor.com

Dışişleri: AB, Kıbrıs Türklerini yok sayan tutumunu terk etmeli!

GÜNDEM

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İtalya ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dışişleri bakanlarının Doğu Akdeniz meselesine ilişkin yaptıkları ortak açıklamaya tepki göstererek, "Türkiye, Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya kararlılıkla devam edecektir. Bu nedenle bir kez daha, başta İtalya olmak üzere tüm AB üyelerini Kıbrıs Türklerini yok sayan tutumlarını terk etmeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İtalya ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dışişleri bakanlarının Doğu Akdeniz konusunda yaptıkları ortak açıklamaya tepki gösterdi. 

"Sondaj faaliyetleri Kıbrıs Türklerinin korunmasına yöneliktir"

Söz konusu açıklamayı özellikle İtalya bakımdan "talihsiz" olarak nitelendiren Aksoy, "Evvelce defaatle vurguladığımız üzere, Kıbrıs Türklerinin, Ada’nın ortak sahibi olarak, Ada’nın doğal gaz ve petrol kaynakları üzerinde eşit hakları vardır. KKTC Hükümeti bu haklara dayanarak 2011 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) arama ve çıkarma ruhsatları vermiştir. TPAO’nun bu ruhsatlarda devam eden araştırma ve sondaj faaliyetleri, Türkiye’nin değil, Kıbrıs Türklerinin haklarının korunmasına yöneliktir." dedi.

"AB'yi Kıbrıs Türklerini yok sayan tutumlarını terk etmeye davet ediyoruz"

Aksoy, bu haklar garanti altına alınana kadar TPAO'nun söz konusu ruhsatlardaki faaliyetlerini sürdüreceğini vurgulayarak, "Bu hakların garanti altına alınması ise ya Ada’nın güneyindeki tüm 'off-shore' faaliyetlerinin Kıbrıs meselesi çözülene kadar müştereken durdurulması veya 13 Temmuz 2019 tarihli öneri çerçevesinde Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapmaları ile mümkündür. Aksi takdirde Türkiye, Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya kararlılıkla devam edecektir. Bu nedenle bir kez daha, başta İtalya olmak üzere tüm AB üyelerini Kıbrıs Türklerini yok sayan tutumlarını terk etmeye davet ediyoruz." diye konuştu. 

"Türkiye'nin sınırlandırma müzakerelerine başlaması söz konusu değil"

Kıbrıs Adası’nın batısında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasının ancak Kıbrıs meselesi çözüldükten sonra mümkün olacağını kaydeden Aksoy, "Türkiye’nin Kıbrıs Türklerini temsil etmeyen ve Kıbrıs Cumhuriyeti unvanını 1963’ten beri gasp eden bir entite ile sınırlandırma müzakerelerine başlaması söz konusu değildir. Kıbrıs meselesi çözülene kadar Kıbrıslı Rumların muhatabı Kıbrıs Türkleridir." açıklamasını yaptı.

"İzledikleri politikanın ne kadar çelişkili ve tutarsız olduğunu gösteriyor"

Aksoy, Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin imzalanan mutabakat muhtırasına yönelik eleştirilerin reddedildiğine dikkat çekerek, "Bu bağlamda gerek İtalya’nın gerek diğer AB üyelerinin GKRY-Mısır arasında 2003 yılında yapılan sınırlandırma anlaşmasına sessiz kalmış olmaları da bu ülkelerin izledikleri mevcut politikanın ne kadar çelişkili ve tutarsız olduğunu da göstermektedir. Doğu Akdeniz’de hem kendi, hem Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

İtalya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dışişleri bakanları, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında imzalanan Deniz Yetki Alanları Mutabakatı'nın uluslararası hukuku ihlâl ettiğini ileri sürmüşlerdi. 

İtalyan Bakan Luigi Di Maio ile Rum mevkidaşı Nikos Hristodulidis, dün Roma'da görüşmüştü. 

İkilinin ortak açıklamasında, "Söz konusu anlaşmanın diğer devletler için yasal bir dayanağı yok." ifadesi kullanılmıştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.