habernediyor.com

Bakan açıkladı: Hayvanlara el koyduk!

GÜNDEM

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İspanya'dan yola çıkıp Lübnan'a gitmesi planlanan hayvanların belgede sahtecilik yapılarak Türkiye'ye getirilmesine ilişkin, "Hayvanlara el koyduk, her türlü kan alındı, 21 günlük karantina süresi devam ediyor." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlenen 'Yeraltı Barajları Eylem Planı' tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İspanya'dan getirilen ve belgede sahtecilik yapıldığı anlaşılan hayvanlara ilişkin soru üzerine Pakdemirli, söz konusu hayvanların İspanya'dan yola çıkıp Lübnan'a gitmesinin planlandığını ancak Türkiye'ye getirildiğinin belirlendiğini söyledi. 

"Hayvanlar karantina altında"

Pakdemirli, bakanlığın şüphe ve tespitleri üzerine hayvanların kontrol belgelerinde sahtekârlık yapıldığının tespit edildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bundan sonra hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında, her türlü kan alındı. Hiçbir sıkıntı yok, karantina süresi devam ediyor. Karantinada Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü 21 gün süre veriyor. Bu 21 gün süre içerisinde siz karantina tedbirlerini alıyorsunuz ve sağlıklıysa hayvanları Türkiye'ye ithal edip millileştiriyorsunuz, sağlıklı değilse de itlaf ediyorsunuz. Normal şartlarda İspanya'dan alınarak Lübnan için yola çıkmış ama evrakta bir sahtekarlık yapılarak Türkiye'ye sokulmak istenmiş." 

"Günlük siyasete mal edilmemesi gereken bir konu"

Pakdemirli, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün şüphe üzerine İspanya'dan gıda kontrol sertifikalarını doğrulama yoluna gittiğini vurguladı. Bu kapsamda sertifikalarda değişiklik olduğunu görerek hayvanlara el konulduğunu belirten Pakdemirli, hayvanlara ilişkin millileştirme prosedürünün devam ettiğini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Konu tamamen teknik, siyasete alet edilemeyecek bir konudur. Cumhuriyet savcılarına intikal etmiş bir konudur. Yani konu, hem teknik, bakanlığımızca değerlendirilecek, hem de suç tarafı olan, günlük siyasete mal edilmemesi gereken bir konudur. Bırakalım teknik adamlar işlerini yapsınlar. Arkadaşlarımız işlerini de gayet güzel yapıyorlar. Bu konudaki neticeler çıktıkça kamuoyuyla paylaşmaya devam ederiz."

"Mahkeme kadıya mülk değil"

Bazı bakanlık bürokratlarının görevden alınmasına ilşkin soruya Pakdemirli, "Mahkeme kadıya mülk değil. Bu bir bayrak yarışı, gidenlerle gelenlerin arasında 'Gidenler kötüdür, gelenler iyidir' diye bir şey yok. Bu bayrak yarışında bazen yorulan arkadaşlarımız olabilir. Bazen görev tazelemesi gereken arkadaşlar olabilir. Bazen de değişiklik gerekiyor olabilir. Bunlar bakanlığın, Cumhurbaşkanımızın takdirindedir." karşılığını verdi.

"Üreticilerimizi rahatlatacağız"

Karadeniz Bölgesi milletvekilleri ile fındık konusunda toplantı yaptıklarını ifade eden Pakdemirli, fiyattan kaliteye ve bölgesel iş birliklerine kadar birçok konuyu değerlendirdiklerini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak üreticinin yanında olduklarını vurgulayarak, "Üreticilerimize de bu çalışmaların tamamlanması için bir miktar daha sabretmelerini tavsiye ediyoruz. En yakın zamanda üreticilerimizi rahatlatma yolunda gerekli adımları atıyor olacağız." dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.