habernediyor.com

ABD Başkanı Biden: Kaos olmadan Afganistan'dan çıkamazdık

GÜNDEM

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan çekilme kararına ilişkin bir televizyon programına yaptığı açıklamada, ‘kaos olmadan’ Afganistan'dan çekilmenin bir yolu olmadığını ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programına verdiği röportajda, ABD güçlerinin Afganistan'dan çıkmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. 

“Kaos olmadan çıkamazdık”

Biden, ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilirken yaşanacak kaosu nasıl engeleyebileceklerini bilmediğini, bunun herhangi bir yolunun olmadığını ifade etti.

"Taliban'ın olağanüstü bir gücü eline geçireceğinin farkındaydık.” diyen Biden, “Fakat bilmediğimiz şeylerden bir tanesi, ülkeden çıkmaya çalışan insanları, Taliban'ın alıkoymaya çalışırken ne yapacağıydı" açıklamasını yaptı. Şu anda Taliban'ın ABD’lilerin tahliyesi için işbirliği yaptığını belirten Biden, personelin ve vatandaşların ülkeden ayrılışına izin verildiğini aktarırken, ABD için çalışan Afgan personelin ülkeden ayrılışı konusunda problemler yaşandığını dile getirdi.

3 bin 200 kişi tahliye edildi

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Kabil havaalanındaki uçakları ve alanları dolduran sivillerin kaos dolu görüntüleri hakkında Biden, "Görüntülerin ardından ilk düşündüğüm şey, kontrolü ele almanız gerektiğiydi. Bu anlamda daha çabuk harekete geçmemiz ve havaalanının kontrolünü ele almamız lazımdı. Biz bunu başardık." sözlerini kullandı. 

Salı günü ABD hükümeti, başta ABD Büyükelçiliği personeli olmak üzere 3 bin 200 kişiyi başarılı bir şekilde Afganistan'dan tahliye ettiğini aktardı. Söz konusu yetkililer, her gün 9 bin kişiyi tahliye edebilecek düzeye gelmeyi umduklarını ifade etti.

Afganistan'dan çekilme kararının arkasında olduğuna dikkat çeken Biden,, "Afganistan hükümetinin ve askeri güçlerinin çöküşünü fark ettikten sonra opsiyonlarımız; ya bölgeye daha çok ABD askeri yerleştirmekti veya 11 Eylül'e kadar bekleyerek çekilmekti" sözlerini kullandı ve "Basit bir karardı. Kalacağız deseydim, daha fazla asker gönderme konusunda hazır olmamız gerekecekti." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.