habernediyor.com

Türkiye'ye 677 km uzaklıktaki nükleer santralin yangını söndürüldü

DÜNYA

Ukrayna Dışişleri Bakanı, internet üzerinden yapılan canlı yayında, Zaporijya Nükleer Santrali hakkında konuştu. Burada çıkan yangını değerlendiren Kuleba, santralin patlaması durumunda yaşanacak felaketin boyutunu şöyle aktardı: “Çernobil felaketinin 10 katı olacak.” Olaya ilişkin bir açıklama ise Atom Enerjisi Kurumu'ndan geldi. Atom Enerjisi Kurumu yaptığı açıklamada, roketle vurulan binanın reaktöre dahil olmadığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, son gelişmeler hakkında YouTube üzerinden canlı yayın yaptı. Rus güçlerinin dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne kadar gelmesi ve burada yangın çıkarması hakkında konuşan Kuleba, yaşanabilecek felaketler açısından bilgilendirmelerde bulundu.

Santraldeki patlamalar devam ediyor

Gece saatleri boyunca santralde patlamanın meydana geldiğini ifade eden Kuleba, şunları kaydetti: “Santralde patlamalar ve mermi atışları yaşanıyor. Patlamalar sonrasında santralden dumanlar çıkıyor. Rus ordusu, dünyanın en büyük santrallerinden birine durmaksızın ateş ediyor. Santral bölgesindeki ateş derhal kesilmeli. O bölgede güvenlik çemberi oluşturulmalı ve itfaiyecilere geçiş izni verilmeli.”



Çernobil

Tesiste radyasyon seviyesi normal değerde

Ukraynalı yetkililer ve bilim insanları şu anda santraldeki radyasyon seviyesinin normal dile getiriyor. Zaporijya Nükleer Santral Sözcüsü Andriy Tuz, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: "Tesiste 6 reaktör bulunuyor ve çıkan çatışmalarda biri zarar gördü. O reaktör şu anda tadilatta ve çalışmıyor ancak içerisinde nükleer yakıt var. Buna karşın tesisteki radyasyon seviyesi normal değerinde. Ancak yangın büyümeye devam ediyor.”



Yangın, eğitim ve idari binada çıktı

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi tarafından aktarılan bilgiye göre yangın, santral bölgesindeki idari ve eğitim binası olarak kullanılan yerde çıktı. Ancak bölgeden aktarılan haberlere göre yangın, büyümesinden saatler sonra kontrol altına alındı. Bölgedeki çatışmalar ise devam ediyor. Santralin yer aldığı bölge olan Enerhodar’ın Belediye Bakanı Dmitriy Orlov, santraldeki çatışmaların durdurulması yönünde çağrıda bulundu. 



Zaporijya

Rus güçleri santral çevresinde kol geziyor

Rus güçleri dün akşam saatlerinde santralin çevresindeki kasabalara girdi. Kısa sürede ise santralin tüm kontrolünü ele geçirdi. Öte yandan Rus güçlerinin santrali kontrol etmesi, başta Avrupa olmak üzere tüm dünya tarafından endişeyle izleniyor. Ukrayna’da 4 tesis ve 15 aktif nükleer reaktör bulunurken halkın kullandığı elektriğin yarısı da bu reaktörlerden sağlanıyor.

İtfaiyecilerin müdahalesi başarılı oldu

Batılı bir haber ajansından kaydedilen bilgilere göre nükleer santral yakınlarındaki saldırıların son bulmasıyla birlikte itfaiyeciler de bölgeye giriş yaparak yangını söndürdü. Rusya Savunma Bakanlığı konu hakkında açıklama yaparak yangından Ukrayna kaynaklarını sorumlu tuttu. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: Roketle vurulan bina reaktöre dahil değil

Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'neyönelik Atom Enerjisi Kurumu'ndan açıklama geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Rafael Grossi, nükleer santralde reaktörlerin etkilenmediğini ve sızıntının olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Reaktörlerin bir parçası olmayan binaya bir mermi isabet etti. Mermi nedeniyle çıkan yangın kontrol altına alındı. Bir ünite çalışır durumda, diğer tüm birimler ya kapatıldı ya da başka nedenlerle zaten kullanım dışıydı. Saldırıda 2 personel yaralandı."




Çernobil

Santral, Sinop'a 677 kilometre uzaklıkta

Yapılan ölçümlere göre nükleer santral, Sinop'tan yalnızca 677 kilometre uzaklıkta. Patladığında büyük bir kitleyi etkileyen Çernobil ise Sinop'a 1100 kilometre uzaklıktaydı. Çernobil patladığında Türkiye'deki Karadeniz şehirleri radyoaktif serpintilerden büyük oranda etkilenmişti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.