habernediyor.com

Netanyahu geri adım attı

DÜNYA

Binyamin Netanyahu, İsrail genelinde grevlere ve kitlesel gösterilere yol açan yargı düzenlemesini ertelediğini açıkladı.

Tartışmalı yargı düzenlemesine ilişkin millete sesleniş konuşması gerçekleştiren İsrail Başbakanı Netanyahu, yargının yetkilerini sınırlayan düzenlemelere karşı İsrail çapında kitlesel gösterilerin yoğunlaşması ve genel grevlere gidilmesinin ardından tasarı hususunda geri adım attı.

Netanyahu, 'gerçek anlamda bir diyaloga fırsat vermek maksadıyla Meclis tatilinden sonrasına değin tartışmalı yasa tasarılarına bir mola verme yönünde karar aldığını' ifade etti. 

Haftalardır İsrail çapında artan eylemlerin hedefinde olan İsrail Başbakanı, "Kabul edemeyeceğim tek bir şey var. Şiddet yanlısı olan bir azınlık, ülkemizi parçalamaya çabalıyor, bizi iç savaşa sürüklemek istiyor ve askerlik hizmetini kabul etmemek için çağrı yapıyor. Bu korkunç bir suç." dedi.

Netanyahu, şu sözleri sarf etti:

"Milli sorumluluk gereği, yargı reformunun sıradaki oturumlarını Meclis'in bu döneminde gerçekleştirmeyi erteleyerek, çok daha geniş bir uzlaşıya varmak maksadıyla Meclis'in önümüzdeki döneminde gerçekleştirme yönünde karar aldım. Bir taraftan bireysel hakları çok daha fazla kuvvetlendirirken, yargıda kaybolmuş dengeyi böyle veyahut öyle tekrar kuracağız.”


(Netanyahu)


Ben-Gvir ikna oldu

İsrail Başbakanı'nın tartışmalı yargı düzenlemesini ileri bir tarihe erteleme yönündeki kararı, koalisyon ortağı olan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile anlaşma sağlamasının akabinde geldi.

Taraflar arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, Ben-Gvir'in idaresindeki Ulusal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan 'Ulusal Muhafızlık' adlı yeni bir kolluk gücü oluşturulmasının bir sonraki bakanlar toplantısında onaylanması yönünde karara varıldı. 

Yargı düzenlemesinin askıya alınacağına yönelik haberler, koalisyon hükümetinde çatlağa yol açmıştı. Ülke basını, Ben-Gvir’in, yargı düzenlemesinin durdurulması durumunda istifa edeceğini ve koalisyon hükümetini devirmekle tehdit ettiğini aktarmıştı.


(Ben-Gvir)

Tartışmalı 'yargı reformu'

Adalet Bakanı Yariv Levin, geçtiğimiz 5 Ocak tarihinde 'Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında etkili olmasını öngören yeni bir 'yargı reformu' planladıklarını bildirmişti.

İsrail çapında 13 haftadır on binlerce kişi hükümetin yargı düzenlemesine karşı gösteriler gerçekleştiriyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.