habernediyor.com

Merkel'den Putin yorumu: Bana "işin bitti" mesajını verdi

DÜNYA

Görev süresinin sona ermesine kısa süre kala yaptığı görüşmelerden bahseden eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Sonbaharda görevden ayrılacaktım. Bu nedenle etki gücüm kalmamıştı. Moskova'ya gidince Putin'den de böyle bir sinyal aldım. Dış politikada bazı konularda tamamen başarısız oldum. Ukrayna bunlardan biriydi." dedi.

Alman basınına röportaj veren eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna ile Rusya arasında süren savaşın gidişatını değerlendirdi. Geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve Ukrayna konusunda diyalog girişiminde bulunduğunu söyleyen Merkel, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kendisini yalnız bıraktığını vurguladı.

"Ukrayna konusunda elimden geleni yaptım"

Görev süresinin dolmasına az bir süre kala geçen yılın yaz aylarında Rusya lideri Putin ve ABD Başkanı Biden ile görüştüğünü belirten Merkel, "Başbakanlıktan ayrılmamın ardından daha barışçıl bir ortamın oluşmasını isterdim ancak bu gerçeğe dönüşmedi. Ukrayna konusuda elimden geleni yaptım ama Minsk Anlaşması aşınmıştı bir kere. Putin ile AB Konseyi'nde bir tartışma platformu kurulmasını istedim. Macron da bana eşlik etti. Bazı kişiler ise buna karşı çıktı." dedi.

"Putin için güçten daha önemli bir şey yok"

Görev süresinin sona ermesine kısa süre kala etki gücünün kaybolduğunu belirten eski Almanya Başbakanı Merkel, "Sonbaharda görev sürem dolacaktı, bu nedenle argümanlarımı savunacak kuvvetim kalmamıştı. Ağustos ayında Putin ile yaptığımız görüşmede de bunu hissettim. Veda amaçlı Moskova'yı ziyaret ettim. Politik açıdan etkimin kalmadığına ilişkin Putin'den de sinyaller aldım. Putin için güçten daha önemli bir şey yok. Son ziyarette Lavrov bize eşlik etti, normalde baş başa görüşürdük." ifadelerini kullandı.

"Dış politikada bazı konularda tamamen başarısız oldum"

Almanya Şansölyeliği görevinden ayrıldığı için pişman olup olmadığına dair soruyu da yanıtlayan Merkel, "Zamanının geldiğine inanıyorum, görevi yeni biri üstlenmeliydi. Dış politikada bazı konularda tamamen başarısız oldum. Ukrayna bunlardan biriydi. Moldova, Libya, Suriye ve Gürcistan'ı da bunlara ekleyebilirim. Bu nedenle yeni bir siyasi yaklaşımın görevi devralması gerektiğini düşündüm." değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.