habernediyor.com

Kim'in "provokatif" dediği tatbikat için karar verildi!

DÜNYA

ABD ve Güney Kore'nin, ay sonunda düzenlemeyi planladıkları ortak askerî tatbikatı Kuzey Kore ile yürütülen diplomasi çabalarına zarar vermemesi amacıyla erteledikleri açıklandı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'taki habere göre, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile Güney Kore Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo, Güney Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Savunma Bakanları Toplantısı için geldikleri Tayland'da ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Bu ay sonunda düzenlenmesi planlanan Ortak Uçuş Tatbikatı'nı erteleme kararı aldıklarını belirten Esper, "Bu kararı, diplomasi ve barışın gelişmesine olanak veren bir ortama katkı sağlaması için bir iyi niyet jesti olarak aldık. Pyongyang'ı da aynı şekilde iyi niyet göstererek koşulsuz ve tereddütsüz müzakere masasına dönmeye çağırıyoruz." dedi.

Güney Kore Savunma Bakanı Jeong ise Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması hedefi için en iyi yöntemin "diplomasi" olduğuna dikkat çekti.

Kuzey Kore, ABD ile Güney Kore'nin ortak tatbikat kararına ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunmuş ve kararı "provokatif bir adım" olarak nitelendirmişti. 

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk defa 12 Haziran 2018 tarihinde Singapur'da görüşmüş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış konusunda anlaşma sağlamışlardı. 

İki lider, 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yeniden bir araya gelimş fakat zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız olarak sonlanmıştı.

Son olarak 30 Haziran günü Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan "silahsızlandırılmış bölge"de bir araya gelen Trump ile Kim, nükleer müzakere sürecini devam ettirmeye karar vermişlerdi.

Kuzey Kore ile ABD arasında 5 Ekim günü İsveç'te düzenlenen görüşmeler ilk gününde kesilmişti. Pyongyang yönetimi, ABD tarafının düşmanca yaklaşımını değiştirecek tatmin edici bir hamlede bulunmadığı sürece Kuzey Kore'nin "bu bıkkınlık veren müzakereleri" devam ettirme amacı olmadığına yönelik açıklamada bulunmuştu. 

Kuzey Kore Başmüzakerecisi Kim Myong-gil, müzakere sürecinin tekrar başlamasının ABD'nin tavrına bağlı olduğunu kaydederek, Washington'a sene sonuna kadar zaman tanımıştı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.