habernediyor.com

"İran gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınmalı!"

DÜNYA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İran gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınmalı" şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın Kuzey Atlantik Konseyi toplantısından sonra basın toplantısı düzenledi.

"Irak'ın davetiyle eğitim veriyoruz"

Genel Sekreter Stoltenberg, İttifak'ın geçici olarak faaliyetlerini durdurduğu Irak eğitim misyonunun DEAŞ'la mücadeleye büyük bir katı sağladığını vurguladı ve "Irak hükümetinin davetiyle askeri eğitim veriyoruz ve DEAŞ'ın dönüşünün engellenmesine yardım ediyoruz" şeklinde konuştu. Stoltenberg, DEAŞ'la mücadele ve NATO'nun Irak'ta yürüttüğü misyonlara desteğin ortadan kalkmadığını, ancak NATO üye ülkelerinin bölgede bulunan personellerinin güvenliği için eğitim misyonunun geçici olarak durdurulduğunu söyledi. Genel Sekreter, "NATO, durum elverdiğinde eğitim ve kapasite inşası çalışmalarına devam edecektir" diyerek NATO misyonunun bir noktada yeniden başlatılacağını söyledi.

"Süleymani'nin öldürülmesi NATO'nun tercihi değil"

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından bölgede yaşananları değerlendirmek için toplanan Konsey'in oturumu ardından konuşan Stoltenberg, "İran gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınmalı" dedi. Genel Sekreter, "Süleymani'nin öldürülmesi NATO'nun değil ABD'nin tercihiydi" ifadeleriyle dikkat çekti. Stoltenberg, İran'ın bölgedeki faaliyetlerinin de İttifak'ta büyük bir endişe yarattığını söyleyerek "Tüm müttefikler, yıllardır İran'ın Orta Doğu'yu istikrarsızlaştırma çabalarından endişe duyuyor" şeklinde konuştu.

Trump'ın nükleer silahsızlanma fikirlerine destek çıktı

Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump'ın ısrarla İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması için yaptığı çıkışlara katılarak "İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması konusunda hemfikiriz" dedi. NATO Genel Sekreteri, "NATO müttefikleri bölgedeki tansiyonun düşürülmesi tavsiyesinde bulunuyor ve İran'ın bölgedeki radikal gruplara destek vermesinden endişe duyuyor." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, İran'ın adımlarını eleştirdi

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İran'ın bölgede attığı son adımlar olarak Suudi Arabistan petrol tesisini vurması ve ABD insansız hava aracını düşürmesinin de gerginliği büyük ölçüde yükselttiğini belirtti ve "Bugünkü toplantımızda tüm müttefikler, tansiyonun düşürülmesi ve itidal çağrısında bulundu. Yeni bir çatışma, kimsenin menfaatine olmayacaktır dolayısıyla İran, daha fazla şiddet ve provokasyondan kaçınmalı" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.